Acasa
Despre noi
Intrebari frecvente
Cont Client
Contact

02 Martie - Sf. Simpliciu

02 Martie - Sf. Simpliciu

Sfântul Simpliciu (?-483)---papa
Sarbatoare: 2 martie

              Sfântul Simpliciu a pastorit Biserica lui Cristos în calitate de Episcop al Romei si Papa între anii 468-483. Era o perioada de mari framântari atât pentru Biserica cât si pentru Imperiul roman, acum împartit în doua: Imperiul de Apus si Imperiul de Rasarit, si din toate partile atacat de popoarele care se revarsau din nordul si rasaritul Europei. Împartirea în doua a imperiului a dus si la o accentuare a diferentierilor între partea de Apus si partea de Rasarit a Bisericii; de multe ori împaratii interveneau în probleme ale vietii bisericesti, fie în ce priveste organizarea, fie, adesea, si în probleme de credinta si morala. Sf. Simpliciu, asemenea altor Papi, s-a aflat uneori în situatii grele, dar în toate împrejurarile a ramas statornic în credinta si demnitatea ce i-au fost încredintate. În anul 482, împaratul Zenon propune un compromis cu erezia numita monofizism; Simpliciu se ridica cu tarie si afirma limpede credinta definita în Sinodul al IV-lea ecumenic, din Calcedon (localitate lânga Constantinopo). Acest Sinod, la care au participat peste 600 de episcopi, din toata lumea crestina, a condamnat învatatura sustinuta de Patriarhul de Alexandria, Dioscor, si învatatul calugar din Constantinopol, Eutihie. Ei afirmau ca în Cristos este numai o singura fire, firea dumnezeiasca - de aici si numele: monofizism (monos=singur, fisis=fire).
Dioscor si Eutihie reusisera, cu ajutorul împaratului Teodosie al II-lea, sa convoace un sinod la Efes, în anul 449, care a subscris o marturisire de credinta monofizita; mijloacele folosite pentru obtinerea aprobarii acestei marturisiri au dat sinodului din Efes numele de "sinodul tâlharesc din Efes". Peste doi ani, un adevarat Conciliu ecumenic, Calcedon 451, îi va depune din episcopat pe Dioscor si Eutihie, si va condamna definitiv monofizismul, însusindu-se scrisoarea Papei Leon cel Mare al Romei. Sfântul Simpliciu, dupa cum am amintit, a sustinut învatatura crestina propusa de sinodul din Calcedon.
Pe lânga apararea adevaratei învataturi de credinta, Sf. Simpliciu merita sa fie amintit si pentru faptul ca a restaurat unele biserici din Roma, printre care bisericile Sfântul Stefan si Sfânta Bibiana; de asemenea, dovedind un respect deosebit fata de lucrarile de arta, a dat ordin sa fie salvate de la distrugere mozaicurile pagâne din biserica Sfântul Andrei. Ramasitele sale pamântesti sunt pastrate si venerate la Tivoli (lânga Roma).
* * *
În mod evident, Simpliciu este în legatura cu adjectivul simplex=simplu, neamestecat, neprefacut, neîmpartit. Uneori este folosit si în sens depreciativ, cu înteles de redus. De când învatatorul divin Cristos a poruncit apostolilor si urmasilor sai sa fie simpli ca porumbeii, numele de Simpliciu ramâne o chemare la sinceritatea si puritatea aducatoare de întelepciune. Sfântul amintit la 2 martie ne ofera una dintre multele confirmari ale cuvintelor lui Isus.
Traducere si adaptare dupa "Vietile Sfintilor" Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucuresti