Acasa
Despre noi
Intrebari frecvente
Cont Client
Contact

09 Aprilie - Sf. Maria a lui Cleofa

09 Aprilie - Sf. Maria a lui Cleofa

Sfânta Maria a lui Cleofa
Sarbatoare: 9 Aprilie

                 În timp ce pe muntele Calvar Isus îsi traia ultimele clipe ale sfârsitului sau dureros, un mic grup de "femei evlavioase", tacute si îndurerate, stateau putin mai departe si asteptau sa se împlineasca ceea ce proorocii de demult si însusi Rastignitul încoronat cu spini le spusese. "Aproape de crucea lui Isus stateau mama lui, sora mamei lui, Maria lui Cleofa si Maria din Magdala", spune Sfântul Ioan Evanghelistul. Era grupul acelora "care l-au urmat de când era în Galileea, pentru a-i sluji, si multe altele care venisera din Ierusalim la Dânsul". Între femeile care priveau era si sfânta pe care o amintim astazi; prezenta ei alaturi de Mântuitorul i-a meritat un loc aparte în evlavia crestinilor, mai mult decât înrudirea cu Preasfânta Fecioara Maria si cu Sfântul Iosif.
Maria a lui Cleofa (numita astfel dupa numele sotului) este considerata mama "fratilor lui Isus": Iacob cel Mic, apostol si episcop de Ierusalim, si Iosif. În limbajul semitic cuvântul "frate" se atribuie si verisorilor.
Dupa ce Isus a fost luat jos de pe cruce si înmormântat în graba, femeile evlavioase au asteptat cu nerabdare sa treaca ziua de sâmbata - în aceasta zi nu era îngaduit sa lucreze - si duminica dis-de-dimineata, urmând imboldul tainic al inimii, au alergat în graba spre mormânt, pentru a îndeplini rânduiala ungerii cu miresme a trupului Celui care murise pe Cruce. Vineri seara, dupa coborârea de pe cruce, "Maria din Magdala si Maria mama lui Iosif au stat sa vada unde îl vor aseza", spune Sfântul Evanghelist Marcu.
Dar ajungând la mormânt, ramân înmarmurite: mormântul era deschis, iar trupul lui Isus nu se mai afla acolo. "Nu este aici, a înviat!", le spune un tânar aparut ca din senin; "De ce cautati pe cel viu printre morti?". Maria a lui Cleofa si celelalte femei simt ca se petrece o taina dumnezeiasca; inimile încep sa le bata puternic, ravasite de îndoiala si bucurie. Venisera la mormânt aducând miresme în vase si durere în suflete; acum, îngerul le trimite sa duca apostolilor înspaimântati balsamul divin al învierii si speranta neclintita în biruinta vietii.
Nu mai cunoastem alte întâmplari din viata Sfintei Maria a lui Cleofa; dar faptul de a fi ramas sub crucea lui Isus atunci când si carturarii, si mai marii, si ostasii, si cei ce treceau pe cale "îl huleau", iar apostolii, afara de unul, stateau ascunsi, undeva departe, tremurând de frica, dovedeste o iubire deplina si vie. Si a fi sfânt nu înseamna altceva decât a-l iubi pe Dumnezeu mai mult decât pe tine însuti.
Traducere si adaptare dupa "Vietile Sfintilor" Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucuresti 
Sfânta María de las Maravillas de Jesús Pidal y Chico de Guzmán (1891-1974)
María de las Maravillas de Jesús Pidal y Chico de Guzmán s-a nascut la Madrid, la 4 noiembrie 1891. Înca din copilarie a dorit sa se consacre lui Dumnezeu si si-a dedicat tineretea ajutorarii celor nevoiasi. Atrasa de spiritualitatea Sfintei Tereza a lui Isus si a Sfântului Ioan al Crucii, si îndemnata de iubirea ei fata de Sfânta Fecioara, a intrat în Carmelul din El Escorial la 12 octombrie 1919.
În 1924 a fondat o manastire de carmelite desculte la El Cerro de los Ángeles, centru geografic al peninsulei. În timpul persecutiei religioase, Maica Maravillas a stralucit prin spiritul ei de pocainta, de tarie, de seninatate si de încredere în Domnul. Sub semnul fidelitatii fata de Sfânta Tereza, a fondat alte zece carmeluri, recuperând locuri de traditie tereziano-ioanite. Fiind superioara timp de mai multi ani, le-a învatat pe surorile ei prin marturia virtutilor sale si s-a distins prin viata ei mistica, prin zelul apostolic si prin bunatatea unita cu fermitatea în fata celor care o considerau drept mama adevarata. A murit în Carmelul din La Aldehuela, la 11 decembrie 1974, spunând: "Ce fericire e sa mori carmelita!". A fost beatificata de Papa Ioan Paul al II-lea la 10 mai 1998, si canonizata la 4 mai 2003, în timpul vizitei papale în Spania.

Preluare dupa www.profamilia.ro & www.catholica.ro & www.vatican.va