Acasa
Despre noi
Intrebari frecvente
Cont Client
Contact

22 Octombrie - Sf. Maria Salome

22 Octombrie - Sf. Maria Salome

Sfânta Maria Salome (sec. I)
Sarbatoare: 22 octombrie


              Noul Testament aminteste numele câtorva femei care s-au aflat în preajma lui Isus în timpul activitatii sale publice, l-au ajutat în diferite împrejurari si au ramas alaturi de El chiar si pe muntele Calvar, sub crucea pe care a fost rastignit. Între aceste suflete generoase si delicate se afla si sotia pescarului galilean Zebedeu, mama apostolilor Ioan si Iacob, Maria Salome. Dupa ce copiii lor, urmând chemarea lui Isus din Nazaret au parasit toate si s-au alaturat Lui, mama lor, de acord cu sotul ei, s-a hotarât sa nu-i lase singuri, mai ales ca Ioan era înca foarte tânar. Astfel, Maria Salome a ajuns în grupul ucenicilor Domnului, ducând cu ea, dupa cum sugereaza Sfântul evanghelist Luca (8, 3) si o parte din avutul lor, cu care a contribuit la întretinerea noii familii spirituale. Se poate presupune ca Maria Salome a depus o grija si o activitate remarcabile în viata micii comunitati apostolice, deoarece s-a considerat îndreptatita sa se adreseze Mântuitorului cu o cerere mai putin obisnuita, dupa cum ne istoriseste Sfântul Matei în cap. 20 al evangheliei sale. "Atunci veni la Isus mama fiilor lui Zebedeu împreuna cu fiii sai si se pleca înaintea lui, ca sa-i ceara ceva".
El o întreba: "Ce doresti?" Ea a raspuns: "Spune ca acesti doi fii ai mei sa sada unul la dreapta ta si celalalt la stânga, în împaratia ta". Isus raspunse: "Nu stiti ce cereti. Sunteti voi în stare sa beti paharul ce-l voi bea eu ?". Ei îi raspund: "Suntem". El le zice: "Paharul meu îl veti bea; cât priveste însa a sedea la dreapta si la stânga mea, nu este în puterea mea sa rânduiesc, ci este pentru cei carora le-a pregatit Tatal meu". Aceasta cerere a produs iritare în rândul celorlalti apostoli si a dat ocazie învatatorului sa expuna conceptia sa referitoare la modul de a întelege autoritatea: "Voi stiti ca domnitorii popoarelor le stapânesc, iar cei mari le tin sub puterea lor. Între voi sa nu fie asa. Dimpotriva, cine vrea sa fie cel mai mare printre voi, sa fie servitorul vostru, iar cine vrea sa fie în fruntea voastra, sa se faca sclavul vostru. Caci si Fiul omului nu a venit sa fie slujit, dar ca el sa slujeasca si sa-si dea viata ca rascumparator pentru cei multi". (Matei 20, 20-28).
Maria Salome face parte din grupul femeilor care l-au urmat pe Isus la Ierusalim, cu prilejul sarbatoririi ultimului Paste, si apoi au urcat împreuna cu El pe muntele Calvar (Matei 17, 55-56) pentru ca apoi, în zorii zilei dintâi a saptamânii, sa alerge la mormântul Domnului si sa aiba fericirea de a auzi vestea minunata a învierii. Ce s-a întâmplat cu Maria Salome dupa înaltarea la cer a Mântuitorului, ramâne o taina a istoriei. O traditie spune ca s-a urcat într-o corabie cu Maria Magdalena, cu Maria lui Iacob si o servitoare numita Sara, si au fost purtate de valuri pâna în apele Mediteranei, spre coasta de sud a Frantei, mai sus de Marsilia unde si astazi sunt venerate într-un sanctuar celebru, care a dat numele si localitatii respective: "Les Saintes Maries de la Mer" - "Sfintele Marii de pe mare".

* * *

Prenumele feminin Salome, precum si Salomeea, are la baza cuvântul ebraic salom = pace. Ca înteles, poate fi identificat cu Irina, si are sensul de: "Persoana daruita cu pace, binecuvântata, aducatoare de pace". Este de retinut faptul ca în limba ebraica termenul salom= pace, are un sens mult mai larg decât în limbajul modern obisnuit, în care pacea este opusul razboiului. Salom înseamna: desavârsire, bucurie a împlinirii dorintelor privitoare la sanatate, fericire, bogatie, bune relatii cu oamenii. Atribuirea acestui nume exprima urarea unei vieti fericite si binecuvântate de Dumnezeu.
Traducere si adaptare dupa "Vietile Sfintilor" Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucuresti