Acasa
Despre noi
Intrebari frecvente
Cont Client
Contact

28 Aprilie - Sf. Gianna Beretta

28 Aprilie - Sf. Gianna Beretta

Sfânta Gianna Beretta Molla (1922-1962)
Sarbatoare: 28 Aprilie


              Gianna Beretta s-a nascut la Magenta (Milano) la 4 octombrie 1922, fiind a zecea din cei 13 fii ai sotilor Alberto Beretta si Maria De Micheli. Prima Împartasanie, pe care o face la vârsta de cinci ani si jumatate, constituie un moment important pentru Gianna, Euharistia devenind sprijinul si lumina copilariei, adolescentei si a tineretii ei. În acei ani nu au lipsit dificultatile si suferintele: a trebuit sa schimbe scoala, avea o sanatate fragila, s-a mutat cu familia, parintii s-au îmbolnavit si au murit. În anii de liceu si de universitate a fost o tânara dulce, rezervata, si în timp ce se dedica cu sârguinta studiului, a pus în practica credinta printr-o generoasa implicare în apostolatul cu tinerii din Actiunea Catolica si în operele de caritate fata de cei batrâni si nevoiasi în cadrul Conferintelor Sf. Vincentiu. Laureata în Medicina si Chirurgie în 1949 la Universitatea din Pavia, în 1950 deschide un ambulatoriu medical la Mesero (Magentino); se specializeaza în pediatrie la Universitatea din Milano în 1952.
În timp ce practica meseria sa de medic, pe care o simtea mai degraba ca pe o "misiune", se implica tot mai mult în Actiunea Catolica. Dupa ce se roaga si cere rugaciuni pentru a descoperi care este vocatia ei, alege vocatia la casatorie, pe care o îmbratiseaza cu tot entuziasmul si cu toata daruirea "pentru a alcatui o familie cu adevarat crestina". Se logodeste cu ing. Pietro Molla si traieste perioada de logodna în bucurie si iubire. S-a casatorit la 24 septembrie 1955 în bazilica Sf. Martino în Magenta si a fost o sotie fericita. În noiembrie 1956 a dat nastere primului fiu, Pierluigi; în decembrie 1957 o naste pe Mariolina; în iulie 1959 pe Laura. Stia sa armonizeze, cu simplitate si echilibru, îndatoririle de mama, de sotie, de medic.
În septembrie 1961, pe la sfârsitul celei de a doua luni a unei noi sarcini, apare un fibrom la uter. Înainte de a suferi operatia necesara, desi cunostea riscul pe care îl comporta aceasta interventie, îl roaga pe medic ca salveze viata pe care o purta în pântece si se încredinteaza rugaciunii si Providentei. Viata copilei este salvata, iar Gianna îi multumeste lui Dumnezeu si petrece cele sapte luni care mai erau pâna la nastere cu o forta sufleteasca extraordinara. Cu câteva zile înainte de nastere, desi avea încredere în Providenta, este gata sa-si dea viata pentru a o salva pe cea a copilului. În dimineata zilei de 21 aprilie 1962, se naste Gianna Emanuela iar în dimineata zilei de 28 aprilie, în ciuda tuturor eforturilor si a îngrijirilor pentru a salva ambele vieti, dupa dureri insuportabile, moare în pace. Avea 39 de ani. A fost înmormântata în cimitirul din Mesero, în timp ce cu repeziciune s-a raspândit faima sfinteniei ei, datorita vietii sale si a gestului de iubire pe care l-a împlinit. Gianna a fost beatificata de catre Papa Ioan Paul al II-lea la 24 aprilie 1994, în Anul International al Familiei.

Preluare dupa www.profamilia.ro & www.catholica.ro & www.vatican.va