Acasa
Despre noi
Intrebari frecvente
Cont Client
Contact

28 August - Sf. Moise Etiopianul

28 August - Sf. Moise Etiopianul

Sfântul Moise Etiopianul (+400)
Sarbatoare: 28 august


Moise s-a nascut se pare în anul 325, într-o familie etiopiana sclava a unor egipteni de vaza. Datorita fetei lui negre mai este cunoscut si ca Moise cel Negru. Si neagra i-a fost viata la început, el ajungând un vestit tâlhar. Remarcându-se prin rautate a ajuns chiar capul unei bande cu care a tâlharit pe multi oameni, a luat multe vieti si a facut multe fapte necurate.
Dar mila lui Dumnezeu este mare: Dumnezeu l-a chemat într-o zi la pocainta, pentru ca El nu doreste moartea pacatosilor, ci întoarcerea lor spre mîntuire. Moise s-a cait de faptele lui cele rele, a renuntat la a mai fi tâlhar si s-a dus în pustiu, retragându-se într-o manastire. Cu multa pocainta si multe lacrimi, el a ajuns un monah ales, alegând sihastria. Se povesteste ca într-una din zile a fost atacat chiar în chilia sa de patru tâlhari. Voinic fiind, i-a biruit si i-a dus la fratii sai monahi, dându-i pe mâna lor. Tâlharii au recunoscut între timp în Moise pe prietenul lor de nelegiuri. S-au mirat de schimbarea produsa în viata lui Moise si i-au dat marire Domnului. Ei, dar si alti tâlhari, s-au convertit apoi la Domnului, devenind buni monahi.
Moise, luptând împotriva ispitelor diavolesti, a continuat sa progreseze în perfectiunea spirituala. Una din faptele sale de milostenie era alimentarea cu apa a batrânilor ce vietuiau în chilii aflate la mare distanta de apa. El facea aceasta noaptea, pentru a nu fi cunoscut. Dar diavolul stia aceasta si într-una din nopti l-a lovit lasându-l aproape mort. Moise a supravietuit si acestei încercari si pe zi ce trece devenea tot mai desavârsit, si de aici tot mai vestit. Se spune ca un bogat a vrut într-o zi sa îl viziteze, pentru a fi binecuvântat de el. În drumul sau, acesta s-a întâlnit cu un monah pe care l-a întrebat: "Unde este chilia parintelui Moise?" Raspunsul primit a fost: "Este un batrân nebun si foarte mincinos si are viata necurata". Ajungând la fratii sai monahi, bogatul si-a exprimat mirarea: "Eu, auzind de parintele Moise, am venit sa ma binecuvintez de dânsul. Dar ne-a întâmpinat pe noi un monah, si, întrebându-l unde petrece parintele Moise, el a zis multe cuvinte de hula contra lui, numindu-l nebun, mincinos si ca ar avea viata necurata". Monahii l-au întrebat: "Cum arata acel staret care v-a spus cuvinte urâte împotriva sfântului barbat?" El a raspuns: "Un batrân înalt, negru la fata si îmbracat în haina proasta". Atunci fratii l-au recunoscut si au zis: "Acela este cu adevarat parintele Moise si de vreme ce nu a voit sa fie vazut si cinstit, de aceea a grait acele vorbe pentru sine însusi".
Dupa mai multi ani, cuviosul Moise a primit treapta preotiei. Dupa vreo alti 15 ani, pe când Moise împlinea vârsta de 75 de ani, el si-a adunat pe cei 75 de ucenici si le-a spus: "Sculati-va si fugiti de aici, ca astazi barbarii vor veni în schit sa taie pe monahi". Aproape toti au fugit, doar sapte frati au ramas împreuna cu Moise. La sosirea barbarilor, unul dintre calugari a fugit. Barbarii l-au ucis pe Moise si pe cei sase frati ce erau cu el. Se spune ca fratele ce fugise, din locul unde era ascuns, a vazut cerul deschis si sapte cununi luminoase pogorîndu-se. Dupa ce barbarii au plecat, el s-a întors în chilie, unde a gasit pe parintele si pe frati taiati, iar trupurile lor zacând în sânge. Dupa aceasta, venind si ceilalti frati, le-au îngropat trupurile plângând.
Acesta a fost sfârsitul Cuviosului parinte Moise Etiopianul, care din tâlhar s-a facut monah si care, prin adevarata pocainta, a placut desavârsit lui Dumnezeu. Lui nu numai Raiul, dar si cerul i s-a deschis ca unui mucenic, si s-a învrednicit de cununa slavei.

Traducere si adaptare dupa "Vietile Sfintilor" Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucuresti