Acasa
Despre noi
Intrebari frecvente
Cont Client
Contact

8 Octombrie - Sf. Simeon Batrānul

8 Octombrie - Sf. Simeon Batrānul

Sfântul Simeon Batrânul (sec. I)
Sarbatoare: 8 octombrie

Sfântul evanghelist Luca, istorisind nasterea si copilaria lui Isus, aminteste de un batrân cu numele Simeon, care i-a întâmpinat pe Iosif si Maria când au venit la templul din Ierusalim pentru ceremonia "purificarii", la patruzeci de zile dupa nastere. Luând în bratele sale slabite pruncul adus de tinerii soti, venerabilul batrân face prima marturisire solemna a credintei în misiunea lui Mesia, de mântuitor al neamului omenesc: "Acum, slobozeste pe robul tau, Stapâne, dupa cuvântul tau, în pace. Caci ochii mei au vazut mântuirea Ta, înaintea fetei tuturor popoarelor. Lumina spre luminarea tuturor neamurilor, si slava poporului Tau Israel" (Luca 2,29-32).
Apoi el binecuvânteaza pe mama fericita a dumnezeiescului Mântuitor, si cu durere o previne asupra greutatilor pe care le va avea de întâmpinat: "Iata, acesta este pus spre caderea si spre ridicarea multora din Israel, si ca un semn care va trezi împotrivire; chiar prin sufletul tau va trece sabie, ca sa se dea pe fata gândurile multor inimi" (Luca 2,34-35).
Alte amanunte nu se cunosc despre Sfântul Simeon, canonizat de însusi cuvântul Cartii Sfinte, care-l numeste "om drept si temator de Dumnezeu" (Luca 2,25). Parerea ca el ar fi fost tatal lui Gamaliel, viitorul profesor al Apostolului Pavel, nu poate fi dovedita istoric, dar nici nu poate fi exclusa.
* * *
Numele Simeon a fost purtat de mai multe personaje biblice, în primul rând de unul dintre copiii patriarhului Iacob; la nasterea acestui copil, Lea, mama lui, a exclamat: "A auzit Domnul ruga mea" (Facere 29,23), si i-a pus numele Simeon, adica "Domnul asculta ruga". Cuvântul Simeon are la baza shama=a auzit, a îndeplinit. Acest nume se dadea copiilor ce s-au nascut în urma rugaciunilor parintilor. Formele Simeon si Simion se apropie de un nume grecesc mai vechi, Simon, care are la baza adjectivul simos-simon=cârn. În franceza exista numele de familie Camus=Cârnul, nume sau prenume ce se întâlneste si în limba româna. În realitate se folosesc toate trei formele: Simion, Simeon, Simon, cu acelasi înteles. Exista si formele feminine Simona, Simina.
Traducere si adaptare dupa "Vietile Sfintilor" Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucuresti