Acasa
Despre noi
Intrebari frecvente
Cont Client
Contact

Darwin Ramos

Darwin Ramos

DARWIN RAMOS

 
Papa Francisc l-a declarat „slujitor al lui Dumnezeu” pe Darwin Ramos, un copil al străzii filipinez, care a murit în anul 2012 din cauza unei grave boli degenerative. Dieceza de Cubao (sufragană cardinalului de Manila) a primit acceptul pentru a începe procesul de beatificare şi canonizare.
 
Cardinalul Angelo Becciu, prefectul Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor, a semnat „nihil obstat” pentru începerea cauzei la 29 martie 2019. Ancheta pentru canonizarea lui Ramos dispusă de Tribunalul diecezan din Cubao va fi condusă de postulatorul pr. Thomas de Gabory, un dominican francez. Episcopul local, mons. Honesto Ongtioco, a început procesul la cererea Asociaţiei „Prietenii lui Darwin Ramos”.„Vaticanul a acceptat să cercetăm mai în profunzime viaţa sa, cum a trăit credinţa şi cum a dat mărturie despre Isus, de care era foarte apropiat”, a declarat prelatul la CbcpNews. „Darwin este un exemplu de sfinţenie.
 
Fiind un copil al străzii, bolnav de miopatie, a fost strâns unit cu Cristos în suferinţa şi bucuria sa”.
Darwin Ramos s-a născut la 17 decembrie 1994 la Pasay City. Primii săi ani de viaţă i-a petrecut într-un cartier de barăci din Villanueva street. Pentru a-şi ajuta familia, Darwin devine căutător de resturi printre gunoaiele de pe stradă, împreună cu sora sa mai mică. Din păcate încep să-i apară simptomele iniţiale a ceea ce mai târziu va fi diagnosticată ca fiind distrofia musculară a lui Duchenne. Muşchii lui Darwin se
atrofiază. În fiecare dimineaţă, tatăl său îl lasă la gara Libertad pentru a cere pomană trecătorilor.
 
În iulie 2006, un grup de educatori din Fundaţia „ANAK-Tnk” („Tulay ng Kabataan), care îl întâlneau deja de câteva zile pe Darwin, reuşesc să-l ia la Quezon City. Băiatul intră într-un centru condus de această organizaţie, fondată în 1998 pentru a-i ajuta pe copiii cei mai defavorizaţi din Manila. Astăzi fundaţia este condusă de preotul francez Matthieu Dauchez şi se îngrijeşte de 280 de copii ai străzii în 17 centre.
 
Deasemenea, acordă asistenţă specială la un număr de 50 de copii cu exigenţe speciale în trei structuri cu echipamentul necesar, conduce diferite programe pe teren pentru 800 de copii ce caută printre gunoaie şi 1.300 ce trăiesc în barăci.
După ce descoperă credinţa catolică, Darwin primeşte botezul la 23 decembrie 2006. Primeşte Sf.
 
Împărtăşanie şi Sf. Mir la 22 decembrie 2007. Cu trecerea anilor, starea sa de sănătate se înrăutăţeşte tot mai mult. Aflat în suferinţă, băiatul are o profundă relaţie personală cu Cristos, căruia îi oferă durerile sale. Darwin nu se plânge: atunci când vorbeşte despre boala sa, nu o numeşte miopatie, ci „misiune”.
 
La 16 septembrie 2012, începe ceea ce apropiaţii săi o numesc „săptămâna pătimirii” lui Darwin. Starea de sănătate se înrăutăţeşte dintr-o dată: băiatul simte durere când respiră şi este dus de urgenţă la spital. În aceste momente de mare suferinţă continuă să-şi menţină o atitudine prietenoasă, mulţumind tuturor pentru tratamentele ce-i sunt acordate. La 20 septembrie, Darwin trăieşte o luptă spirituală: „Mă lupt cu diavolul”, spune el.
 
A doua zi, Darwin pare să fie liniştit şi surâzător. Le mulţumeşte tuturor că s-au îngrijit de el. Îşi exprimă bucuria în speranţa de a-l întâlni cât mai repede pe Domnul, scriind „un mulţumesc enorm” şi „sunt foarte fericit”. În următoarele 24 de ore, Darwin se retrage într-o lungă tăcere, chiar dacă a rămas conştient.
Slujitorul lui Dumnezeu moare la Philippine Children’s Medical Center (PCMC) din Quenzon City, duminică 23 septembrie 2012.