Acasa
Despre noi
Intrebari frecvente
Cont Client
Contact

Novena la Sf. Iuda Tadeu-II

Novena la Sf. Iuda Tadeu-II
 
Novena la Sf. Apostol Iuda Tadeu (varianta a doua - cea scurta)
 
         Iuda, "nu al lui Iscariot" - dupa cum se grabeste sa precizeze evanghelistul Ioan (Ioan 14,22) - este ultimul pe lista apostolilor, inainte de nefericitul sau omonim. El este supranumit "Tadeu", adica "Inimosul, curajosul, omul cu pieptul tare" (Hadi = piept, in sens figurat). Cel care a purtat acelasi nume cu tradatorul lui Isus este chiar "fratele" Domnului si al lui Iacob, in intelesul de ruda foarte apropiata. Dupa o alta insemnare a lui Eusebiu, Iuda Tadeu ar fi mirele din Cana Galileei, la a carui nunta Cristos a savarsit prima sa minune -cea a schimbarii apei in vin; gradul foarte apropiat de rudenie explica prezenta lui Isus la aceasta nunta. (Continuare...)
 
Patronaj: Sf. Apostol Iuda Tadeu este patronul cauzelor pierdute si situatiilor disperate. Se bucura de o veneratie deosebita in cadrul americanilor novena in cinstea Sf. Iuda Tadeu fiind cea mai populara in Statele Unite ale Americii. Exista mai multe site-uri si bloguri dedicate , unul din cel mai interesant fiind cel al parintelui  Michael (SUA) cu numeroase si impresionante marturii ale celor care au facut in mod repetat (asa dupa cum subliniaza chiar parintele Michael) aceasta frumoasa novena.
 
Novena la Sf. Iuda Tadeu
 
Ziua I
 
Preavrednice apostol a lui Isus Cristos , Sfinte Iuda Tadeu, deoarece lui Dumnezeu i-a placut sa fie invocat numele tau atotputernic , pentru mangaierea noastra, eu te cinstesc din toata inima mea si te rog sa nu incetezi de a primi pe slujitorul tau ca pe un sarac pacatos ce iti ofera acest mic act de pietate. Binevoieste, o , preabunule sfinte sa primesti oferta mea. Mai intai de toate , ii multumesc bunului Dumnezeu pentru toate harurile cu care te-a inzestrat si iti promit sa te iubesc mereu, alegandu-te de patron si avocat catre Dumnezeul cel Preainalt, stiind bine cat de eficace este ocrotirea ta. Fã, o marele meu protector ca inima mea intristata si abatuta sa fie cat mai curand consolata. Dobandeste-mi harul unei profunde cunoasteri a pacatelor mele, pentru a le dispretui , si roaga-te pentru mine sa-mi fie iertate, astfel incat sa nu pot refuza harul divin pe care cu credinta vie ti-l cer acum(...). Amin.
 
Tatal Nostru…, Bucura-te Marie…, Slava Tatalui…
Sfinte Iuda Tadeu , roaga-te pentru noi!

Ziua II
 
O, admirabile apostol al Mantuitorului, Sfinte Iuda Tadeu, care prin meritele tale deosebite ai fost ales din multimea celor care il urmau pe Mantuitorul si inaltat la demnitatea de apostol, eu ii multumesc divinului Invatator Isus, pentru darul ce ti l-a facut si il ador. Dobandeste-mi te rog harurile cele mai eficace pentru mantuirea mea, pentru ca astfel sa pot implini scopul pentru care am fost creat , si de asemenea dobandeste-mi  si harul, pe care il cer acum de la Dumnezeu prin mijlocirea ta(...) Amin.
 
Tatal Nostru…, Bucura-te Marie…, Slava Tatalui…
Sfinte Iuda Tadeu , roaga-te pentru noi!

Ziua III
Preaslavite apostol Iuda Tadeu care cu deosebite virtuti si cu multe minuni ai raspandit cuvantul Evangheliei in mijlocul popoarelor barbare si ai convertit pe foarte multi la credinta in Cristos Isus , cu umilinta te cinstesc ca pe patronul meu ceresc; te rog sa ai mila de mine si de sufletul meu in fata tribunalului Celui Preainalt, ca sa nu mai cad in pacatele pe care de multe ori le-am savarsit si de care ma caiesc atat de mult. Dobandeste-mi de la Dumnezeu crestere in credinta, speranta si iubire, blandetea si pacea inimii, harul divin in toate momentele vietii si mai ales in ceasul mortii mele. Te mai rog sa-mi daruiesti acel har special pentru care eu acum te implor…
 
Tatal Nostru…, Bucura-te Marie…, Slava Tatalui…
Sfinte Iuda Tadeu , roaga-te pentru noi!

Ziua IV
 
Vrednicule urmas a lui Isus Cristos, sfinte apostol Iuda Tadeu, care pentru a raspandi evanghelia ai infruntat trudã si sudoare mergand in tari necunoscute pentru a indeplini apostolatul tau, eu il ador pe Fiul lui Dumnezeu facut om, si-i multumesc pentru marele zel pe care ti l-a dat fata de oameni. Dobandeste-mi te rog , adevaratul zel al sufletului meu, pentru ca sa raspund inspiratiilor divine cu o iubire filiala, sa ma tem de Dumnezeu si sa nu-l mai supar in veci.Iti prezint o , Sfinte Iuda Tadeu, harul  pe care il cer si sper sa il dobandesc prin meritele tale deosebite (…). Amin.
 
Tatal Nostru…, Bucura-te Marie…, Slava Tatalui…
Sfinte Iuda Tadeu , roaga-te pentru noi!

Ziua V
O, mare astru al Sfintei Biserici, sfinte Iuda Tadeu, care prin predicarea Evangheliei ai luminat mintea multor pagani si, invingand orice pericol si obstacol, ai facut sa inmugureasca nenumarati lastari ai credintei, eu il ador pe divinul Invatator si-i multumesc pentru taria ce ti-a oferit-o. Prin meritele tale, te rog , dobandeste-mi acelasi dar al tariei, pentru ca rezistand ispitelor Celui Rau, sa pot persevera in iubirea lui Dumnezeu pana in ultima clipa a vietii mele, cat de asemenea si harul de care am mai mare nevoie acum (…). Amin.
 
Tatal Nostru…, Bucura-te Marie…, Slava Tatalui…
Sfinte Iuda Tadeu , roaga-te pentru noi!

Ziua VI
O, statornica coloana si sprijin al Bisericii ce abia se nastea, slavite apostol Tadeu, care, dupa treizeci de ani de sudoare varsata pentru mantuirea atator oameni idolatri, ai mers cu atata curaj in intampinarea suferintelor martiriului si dupa ce ai fost batut in mod crunt, ai incheiat viata cu o moarte dureroasa, iar acum domnesti glorios in ceruri cu ceata martirilor, eu ii multumesc divinului Invatator pentru statornicia de care ai dat dovada.Dobandeste-mi, te rog , acelasi dar al tariei pentru ca suferind cu rabdare toate necazurile vietii acesteia, sa nu-l mai supar niciodata pe Domnul, pe care tu atat de mult l-ai iubit , si cu atat de multa credinta l-ai slujit; iar prin meritele tale, te rog  dobandeste-mi si mie harul de care am mai mare nevoie acum (…). Amin.
 
Tatal Nostru…, Bucura-te Marie…, Slava Tatalui…
Sfinte Iuda Tadeu , roaga-te pentru noi!

Ziua VII
O, fidel apostol, sfinte Iuda Tadeu, care prin marele tau zel ai convertit atatia necredinciosi si pacatosi, si ai adus lumina Evangheliei sufletelor care gemeau in intunericul erorii, te rog sa-mi obtii iubirea fata de dusmanii mei, si harul de a promova cu exemplul bun virtutile crestine, fata de aproapele meu. Ma bucur cu tine pentru marea bucurie si sarbatoare solemna cu care sufletul tau fericit a fost primit in Paradis de catre ingeri, dupa ce ai incununat apostolatul tau cu martiriul pentru a o obtine pe cea vesnica, si ii multumesc lui Dumnezeu. Te rog sa inalti dorintele si afectele mele spre Cer, pentru ca astfel sa pot obtine harul de a muri in sfanta prietenie cu Dumnezeu, si de asemenea, sa mor pentru dragostrea si Gloria sa. Fa te rugam ca El sa-mi daruiasca acum harul care prin meritele tale eu il doresc si il implor (…). Amin.
 
Tatal Nostru…, Bucura-te Marie…, Slava Tatalui…
Sfinte Iuda Tadeu , roaga-te pentru noi!

Ziua VIII
O, avocatul sufletului meu la judecata finala, vrednice sfinte Iuda Tadeu, care ai meritat onoarea de a sedea pe un tron de glorie imensa daruita ca rasplata pentru ostenelile tale apostolice, eu te slavesc si ii multumesc divinului Invatator, Mantuitorul nostru, pentru marea onoare ce ti-a dat-o si pe care tu ai obtinut-o impreuna cu atatea merite.Te rog fa-ma partas de ocrotirea ta, in timp ce te venerez aici pe Pamant ca pe un avocat milostiv, pentru a ma bucura apoi cu tine fericit in ceruri, incununat de glorie. Iar, acum , o puternicule protector, obtine-mi harul pe care, in virtutea meritelor tale, eu il cer lui Dumnezeu (…). Amin.
 
Tatal Nostru…, Bucura-te Marie…, Slava Tatalui…
Sfinte Iuda Tadeu , roaga-te pentru noi!

Ziua IX
O, sfinte apostol si discipol a lui Cristos, Iuda Tadeu, din acest moment eu sunt gata sa reinoiesc in orice clipa promisiunea ce ti-am facut-o in aceasta prima zi a acestei novene, alegandu-te ca pe cel mai puternic avocat, si te aleg pentru totdeauna drept patronul meu ocrotitor.Mai mult iti promit sa raspandesc pe cat imi va sta in putinta aceasta devotiune fata de tine. Iubitul si puternicul meu patron ceresc, asa cum ai alergat cu zel neobosit predicand si facand minuni, pentru a elibera din intunericul greselii pe multi pagani, te rog sa prezinti rugaciunea mea la Dumnezeu pentru mine pacatosul, pentru ca prin meritele tale sa raman fidel harului divin, sufletul meu sa fie eliberat de orice viciu si astfel sa nu mai cad niciodata in pacat. Apasat de ispitele prezente , fii bun si mijloceste la Cel Preainalt pentru ca in curand sa fiu eliberat , iar inima mea sa fie plina de bucurie spirituala , in asa fel incat cu bucurie si pace sa il slujesc pe Dumnezeul Nostru Isus, mergand pe calea sa glorioasa. Sfinte Apostol Iuda Tadeu, eu ma incred cu totul in ocrotirea ta, te rog nu abandona rugaciunile mele pioase, impreuna cu invocatiile mele arzatoare, ci primeste-le cu bunatate si asculta-le! Tu care esti parintele celor saraci si mangaierea celor abandonati, ajuta-ma si apara-ma acum si in ceasul mortii mele, pentru ca sa traiesc in sfintenie, sa iubesc si sa binecuvantez apoi pentru toata vesnicia, impreuna cu tine , pe Dumnezeul nostru infinit de bun si sfant. Amin.
 
Tatal Nostru…, Bucura-te Marie…, Slava Tatalui…
Sfinte Iuda Tadeu , roaga-te pentru noi!

Sa ne rugam,
O, Doamne, a carui bunatate si a carui milostivire nu au limite, binevoieste a asculta rugaciunile fiilor tai si fã te rugam ca toti cei care te cinstesc cu devotiune prin apostolul tau Iuda Tadeu, pentru meritele virtutilor si rugaciunilor sale sa obtina tot ceea ce iti cer prin rugaciune, Prin Isus Cristos Domnul Nostru. Amin.
 
Rugaciune de incheiere,
O, luceafar stralucitor al cerului, sfinte Tadeu, ador din toata inima Preasfanta Treime si ii multumesc pentru ca te-a imbogatit cu atat de multe si minunate daruri si te-a ales dintre ceilalti ca avocat si protector in marile noastre necazuri si nevoi, si a dorit ca prin mijlocirea ta sa ne daruiasca acele haruri si acele ajutoare care-i mangaie pe cei sarmani; te rog inalta pe cei asupriti si incurajeaza pe cei abandonati! O, milostivul meu protector, dobandeste-mi de la bunatatea divina harul pe care il cer (…). Amin.