Maison
De nous
Questions fr�quentes
Compte du Client
Contact

7 septembrie - Sf. Regina

7 septembrie - Sf. Regina

Sf. Regina---fecioara martira
Sarbatoare: 7 septembrie

Localitatea Alise - Sainte Reine - Faleza Sfânta Regina -, din provincia Burgundia (Franta), este asezata aproape de vechea cetate galica Alesia, unde Iulius Cezar, în anul 52 înainte de Cristos, a învins armatele galilor rasculati, conduse de neînfricatul Vercingetorix. Traditia locala, însa, a legat numele acestei cetati de amintirea Sfintei Regina, o tânara crestina a carei credinta si iubire fata de Cristos nu a fost înfrânta de iscusinta si puterea unui îndepartat trimis al împaratului victorios.
În anul 251 dupa Cristos, când Galia era provincie romana, Olibrius, prefectul Galiei, fiind în trecere prin Alesia, întâlneste la marginea orasului o tânara în vârsta de 15 ani, care pazea o mica turma de oi. Atras de înfatisarea ei nobila si încântatoare, porunceste sa fie adusa în fata lui. Tânara îi spune ca se numeste Regina si se trage dintr-o familie bogata, dar a fost alungata din casa parinteasca si este silita sa-si câstige pâinea în felul acesta, deoarece a cerut sa fie botezata de catre doica ei, care era crestina. Prefectul, contrariat de faptul ca Regina s-a lasat atrasa de aceasta credinta oprita de lege si dispretuita de toata lumea, i-a promis ca, daca renunta la ratacirea ei, o va lua de sotie si va deveni o adevarata regina. Tânara îi declara deschis hotarârea de a nu se desparti niciodata de Cristos. Dupa ce a constatat ca toate promisiunile sunt zadarnice, Olibrius a poruncit sa fie aruncata în închisoare, pâna ce el se va întoarce din expeditia la frontiera provinciei spre care se îndrepta. La întoarcere, o gaseste pe Regina mai curajoasa si mai hotarâta. Atunci, a poruncit sa se foloseasca torturile obisnuite: batai cu vergele, strângerea cu clesti înfierbântati, arderea cu placute de fier înrosit. Calaii au obosit, dar tânara fecioara nu a încetat sa-l laude pe Dumnezeu si sa-l dojeneasca pe Olibrius pentru purtarea nedreapta fata de crestini, pâna când i s-a taiat capul. Mai târziu, pe locul unde Sfânta Regina a fost martirizata, crestinii au ridicat o bazilica, devenita loc de pelerinaj pentru cinstirea unei eroine a credintei si a vietii neprihanite.
* * *
Prenumele Regina este derivat de la cuvântul rego - regere = a domni, a stapâni; crestinii l-au preluat si îl folosesc pentru ca el exprima demnitatea de rege, stapân, pe care o confera calitatea de fiu al lui Dumnezeu, primita prin botez. Deoarece aceasta demnitate, în gradul cel mai înalt, îi revine Preacuratei Fecioare Maria, care a fost numita Regina a tuturor sfintilor, numele personal Regina este si un sinonim al numelui Maria, si s-a impus în mare parte datorita marii raspândiri a rugaciunii si cântarii mariane: "Salve Regina" - "Bucura-te, Regina " Pentru acest motiv, persoanele care poarta numele Regina - sau Reghina - îsi pot serba ziua onomastica în una dintre multele sarbatori ale Reginei tuturor sfintilor.
Traducere si adaptare dupa "Vietile Sfintilor" Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucuresti