Acasa
Despre noi
Intrebari frecvente
Cont Client
Contact

06 Februarie - Sf. Paul Miki si insotitori

06 Februarie - Sf. Paul Miki si insotitori

Sfântul Paul Miki (1564- 1597) si însotitorii lui - martiri
Sarbatoare: 6 februarie

               Japonia a primit credinta crestina prin Sfântul Francisc Xaveriu, care a predicat în acele parti între anii 1549-1551. În câteva zeci de ani, numarul crestinilor a ajuns la aproape 300.000 de suflete. Omeneste vorbind, doua sunt "secretele" care au dus la aceasta rapida expansiune a crestinismului: respectarea de catre misionarii iezuiti* a modului de viata si a credintei japoneze în ceea ce nu era contrar învataturii crestine, si grija de a pregati si a introduce elemente locale în activitatea de predicare si de administrare a comunitatilor întemeiate.
Paul Miki s-a nascut în 1564 sau 1566, într-o familie înstarita din orasul Kyoto, leaganul civilizatiei japoneze si capitala imperiului de la 794 la 1886. Sfintirea lui ca preot a fost amânata sine die, deoarece unica dieceza de Fusai înca nu primise pe pastorul ei si nici nu avea sa îl primeasca în curând, deoarece în anul 1587 (Paul avea 21, 22 de ani), împaratul Toyotomi Hideyoshi, care facuse încercari nereusite de a cuceri Coreea, si-a schimbat atitudinea binevoitoare fata de crestini, decretând expulzarea misionarilor crestini din Japonia.
Ordinul a fost executat numai în parte; unii misionari au ramas totusi în tara, si în 1593, câtiva misionari franciscani spanioli, condusi de preotul Petru Baptista, au ajuns în Japonia venind din Filipine si fiind destul de bine primiti de Hideyoshi. Dar nu dupa multa vreme, a intervenit ruptura definitiva, si aceasta din motive politice antispaniole si antioccidentale. La 9 decembrie 1596 au fost arestati sase calugari franciscani (Petru Baptista, Martin dell' Assunta, Francesco Blanco, Filippo Las Casas, Francesco di S. Michele si Gonsalvo Garcia), trei iezuiti (Paul Miki, Ioan di Gotö si Iacob Kisai) si alaturi de ei cincisprezece laici tertiari franciscani, carora pe parcurs li s-au adaugat altii (Mihai Cozaki si fiul sau Toma, Leon Carasume si Paul Suzuki, cateheti).
Dupa ce în semn de degradare li s-a taiat urechea stânga, cei 26 au fost târâti de la Meaco la Nagasaki, cu intentia de a-i expune batjocurei multimii, care, dimpotriva, a admirat curajul lor eroic, aratat mai ales în momentul suprem al mortii. Torturati si apoi rastigniti pe cruce, pe un deal aproape de Nagasaki, în ziua de 5 februarie 1597, au continuat sa vesteasca si sa laude pe Acela care singur poate spune: "Eu sunt viata". O deosebit de puternica emotie au produs cuvintele de iertare si de marturisire a credintei rostite de Paul Miki înainte de a muri; deasemenea, seninatatea si curajul de care au dat dovada copiii aflati în rândul martirilor. Ludovic Ibaraki, de 11 ani, Anton, de 13 ani si Toma Cazaki de 14 ani, dupa ce au fost legati pe cruci, au intonat psalmul "Laudate, pueri, Dominum", "Laudati, copii, pe Domnul", pe care l-au continuat împreuna cu îngerii din ceruri...
* Iezuit - calugar din "Societatea lui Isus" - în latineste "Societas Iesu" - ceea ce a dus la formarea numelui de iezuit; acest nume, datorita unor împrejurari istorice tulburi a capatat si un sens peiorativ, dar de fapt a fost si este purtat de oameni daruiti sincer activitatii de raspândire a mesajului de mântuire vestit de Isus.
Traducere si adaptare dupa "Vietile Sfintilor" Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucuresti