Maison
De nous
Questions fr�quentes
Compte du Client
Contact

10 Februarie - Sf. Scolastica

10 Februarie - Sf. Scolastica

Sfânta Scolastica (480-547)---fecioara
Sarbatoare: 10 februarie

 

Scolastica este sora Sfântului Benedict, organizatorul vietii manastiresti în partile de Apus. Singurul izvor istoric despre viata Sfintei Scolastica sunt capitolele 33 si 34 din cartea "Dialoguri" a lui Grigore cel Mare (540-604). Amanuntele, legendare, care au fost adaugate ulterior, nu reusesc sa adauge ceva nou la imaginea simpla si impresionanta a sfintei. Chiar Sfântul Grigore cel Mare nu si-a propus sa ne dea o viata a ei, doar o aminteste în legatura cu descrierea profilului interior al parintelui monahismului occidental. Anul nasterii celor doi sfinti pare sa fie acelasi: 480. Probabil ca Benedict si Scolastica erau gemeni; si chiar daca nu au fost gemeni biologic, cu siguranta în viata lor spirituala au pornit si au mers împreuna pâna la moarte; au murit amândoi în anul 547, la o diferenta de 40 de zile.
Scolastica s-a consfintit lui Dumnezeu din tinerete si l-a urmat pe fratele ei la Subiaco si Monte-Cassino; aici a stabilit si ea o manastire, la picioarele muntelui, ca si cum ar fi voit sa se opreasca cu respect la poarta care urca spre stânca abrupta unde fratele sau îsi construise locuinta pentru el si ceilalti calugari. Dar, desi era atât de aproape, Benedict cobora doar o singura data pe an, pentru a se întâlni cu sora lui. De aceea, ne putem usor închipui cât de mult dorea Scolastica sa fie cât mai îndelungata aceasta vizita anuala. Benedict însa tinea cu orice pret sa respecte regula care îi interzicea sa înnopteze în afara zidurilor manastirii.
Cu prilejul ultimei întâlniri, probabil în prima joi din Postul Mare al anului 547, Dumnezeu a aratat totusi ca actul de afectuoasa iubire între cei doi frati îi era mai placut decât fidelitatea riguroasa fata de regula de viata pe care si-o alesese singur.
Într-adevar, în zadar s-a rugat Scolastica de fratele ei ca sa ramâna cu ea "toata noaptea", pâna la ziua, "spre a continua convorbirea despre bucuria din ceruri", cum ne relateaza Sfântul Grigore cel Mare. Când Benedict o dojeneste sever, pentru dorinta ei contrara obligatiilor lui, Scolastica îsi ia capul în mâini si se reculege în rugaciune.
"Si a avut mai multa trecere la Dumnezeu pentru ca a avut mai multa iubire", comenteaza Sfântul Grigore. Doar putine clipe au trecut, si deodata se parea ca s-au rupt toate zagazurile norilor; ploaia torentiala si tunetele l-au oprit pe Benedict sa se mai întoarca la manastire, lucru pentru care a învinuit-o pe Scolastica. "Iata, te-am rugat, dar tu nu ai voit sa ma asculti; l-am rugat pe Domnul, si El m-a ascultat; acum, daca poti, întoarce-te la manastire."
Pe locul unde s-a petrecut faptul, mai târziu s-a construit asa numita "Biserica a convorbirii", iar ca urmare a celor petrecute, Sfânta Scolastica este invocata împotriva fulgerelor si pentru a dobândi ploaie buna si curata.
La trei zile dupa acea prelungita si înflacarata convorbire, pe când Sfântul Benedict se afla în rugaciune, a vazut sufletul Scolasticii zburând spre cer sub forma unei porumbite. Dupa patruzeci de zile avea sa mearga si el pe acelasi drum, pentru ca împreuna sa traiasca "bucuria din ceruri".
* * *
"Scolastica" este transcrierea unui cuvânt din greaca, cuvânt ce înseamna "eleva", "ucenica". Acest cuvânt exprima conditia de elev, ucenic dornic de a cunoaste, conditie ce trebuie sa o împlineasca oricine doreste sa paseasca pe drumul ce duce la "bucuria din ceruri". "Si acum, fiilor, ascultati-ma, caci fericiti sunt cei care pazesc poruncile mele. Ascultati învatatura, ca sa deveniti întelepti, si sa nu lepadati sfatul meu. Ferice de omul care ma asculta, care vegheaza zilnic la portile mele, si pazeste pragul usii mele. Dar cel care pacatuieste împotriva mea îsi vatama sufletul sau; toti cei care ma urasc pe mine, iubesc moartea..." (Proverbe 8,32,36). "Fiule, daca vei primi cuvintele mele, atunci vei întelege frica de Domnul si vei gasi cunostinta lui Dumnezeu" (Proverbe 2,1,5). Iar Isus spunea: "Mama mea si fratii mei sunt cei care asculta cuvântul lui Dumnezeu si-l împlinesc" (Luca 8,21). Sfânta Scolastica ne invita sa gustam si noi aceasta fericire.
Traducere si adaptare dupa "Vietile Sfintilor" Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucuresti