Acasa
Despre noi
Intrebari frecvente
Cont Client
Contact

05 Ianuarie - Sf. Emiliana

05 Ianuarie - Sf. Emiliana

Sf. Emiliana---calugarita (n. ?? - c.550)
Sarbatoare: 5 ianuarie


                  În ajunul Epifaniei, adica „manifestarea” lui Cristos neamurilor, este amintita o matusa de Papa (precum si sora ei). Familia romana, nobila si senatoriala Anicia a avut privilegiul de a-l da Bisericii pe Sfântul Papa Grigore cel Mare, „un om mic, dar foarte mare”, dupa cum îl defineste Mommsen, comparând insuficienta sa prestanta fizica si sanatatea subreda cu maretia spirituala si excelentele calitati ale omului de conducere. Au avut parte la formarea copilului predestinat atât tatal, senatorul Gordiano, cât si mama sfânta Silvia, dar si doua sfinte matuse dupa tata, Tarsilia si Emiliana (sau Amelia).
Însusi sfântul Grigore cel Mare ne vorbeste despre aceste matusi, comentând pasajul evanghelic în care Isus spune ca multi sunt chemati, dar putini alesi. El aminteste ca împreuna cu Emiliana si Tarsilia, si o a treia matusa, Gordiana, se hotarâse sa se consacre Domnului, ducând o viata ascetica în casa parinteasca. Dar numai primele doua au stiut sa persevereze si sa progreseze în viata de sfintenie si fidelitate fata de chemarea proprie. Însa matusa Gordiana revenise putin câte putin la vechile obiceiuri lumesti, pâna la renuntarea la propunerea de feciorie, casatorindu-se chiar cu administratorul sau.
Sfântul Grigore ne mai relateaza un episod simpatic despre matusi: Tarsilia era moarta de câteva zile, când Emiliana a auzit din partea ei aceasta invitatie: Veni, ut quia Natale Dominicum sine te feci, sanctam Theophaniam iam tecum faciam („Am sarbatorit Nasterea Domnului fara tine, dar vino, pentru ca sa putem sarbatori împreuna sfânta Epifanie”). Nu cunoastem data exacta a mortii Emilianei, dar traditia vrea ca ea sa fie chiar la 5 ianuarie, ajunul Epifaniei.

Sursa: "Sfântul zilei", de Mario Sgarbossa si Luigi Giovannini, Edizioni Paoline, 1978, trad. pr. Iosif Agiurgioaei
Aducem multumiri speciale pentru disponibilitatea acestui text www.arcb.ro