Acasa
Despre noi
Intrebari frecvente
Cont Client
Contact

05 Octombrie - Sf. Bartolo Longo

05 Octombrie - Sf. Bartolo Longo

Fericitul Bartolo Longo (1841-1926)
Sarbatoare: 5 octombrie

                 Bartolo Longo s-a născut la 11 februarie 1841 la Latiano. În 1863 a ajuns la Napoli pentru a-şi completa studiile în jurisprudenţă. Datorită prietenilor şi profesorilor s-a apropiat de lumea spiritismului, şi a abandonat complet credinţa catolică în care fusese educat, însă profesorul Vincenzo Pepe şi dominicanul Alberto Radente, l-au făcut să se întoarcă pe calea cea bună. Convertirea sa a fost totală, dedicându-se trup şi suflet religiei şi carităţii. În 1872 a ajuns la Pompei, în calitate de avocat al doamnei de Fusco. Aici, într-o zi, a auzit un glas care i-a spus că dacă va propaga Rozariul se va mântui, ceea ce l-a făcut să înţeleagă vocaţia sa şi să se decidă să nu plece din Pompei până nu răspândeşte cultul la Sfânta Fecioară.
A început să-i catehizeze pe ţărani, a restaurat apoi bisericuţa parohială a Preasfântului Mântuitor (data din anul 1000), şi, sfătuit de Episcopul locului, a început să construiască o biserică nouă, dedicată Fecioarei Rozariului. La 13 noiembrie 1875 a sosit la Pompei miraculoasa icoană a Fecioarei Rozariului, şi încet-încet au început să vină de prin toate părţile donaţii pentru construirea noii biserici, a cărei piatră de temelie a fost pusă la 8 mai 1876.
În 1877 Longo a scris şi a răspândit practica pioasă a celor 15 sâmbete, iar după doi ani s-a vindecat de o boală gravă după ce a recitat Novena compusă de el. La 14 octombrie 1883, 20.000 de pelerini reuniţi la Pompei au recitat pentru prima oară Rugăciunea către Fecioara Rozariului, scrisă de Bartolo Longo, ca răspuns la Enciclica "Supremi apostolatus officio" în care Papa Leon al XIII-lea propunea ca remediu la nenorocirile lumii recitarea Rozariului.
În 1884 a fondat publicaţia "Rozariul şi noul Pompei" care apare astăzi în 260.000 de exemplare în italiană şi 18.000 în engleză. În 1887 a fondat orfelinatul feminin, iar în 1891 a fost consacrată noua biserică de către Card. Raffaele Monaco La Valletta. Sanctuarul a devenit tot mai cunoscut. În 1892 a fost pusă piatra de temelie a Căminului pentru fiii deţinuţilor. Primul băiat primit aici, a devenit mai târziu preot. Ulterior, Longo le-a primit şi pe fiicele deţinuţilor, pe care le-a încredinţat grijii surorilor Dominicane Fiice ale Sfântului Rozariu, congregaţie fondată de el în 1897. Bartolo Longo a murit la vârsta de 85 de ani, la 5 octombrie 1926. A fost beatificat de către Papa Ioan Paul al II-lea, la 26 octombrie 1980.

Preluare dupa www.profamilia.ro & www.catholica.ro & www.vatican.va