Acasa
Despre noi
Intrebari frecvente
Cont Client
Contact

12 Ianuarie - Sf. Benedict Biscop

12 Ianuarie - Sf. Benedict Biscop

Sf. Benedict Biscop---abate (c.628-690)
n.: în c.628, Northumbria, Anglia
d.: la 12 ianuarie 690, Wearmouth, Anglia
Sursa: 12 ianuarie


                 Poate nu exista cuvinte mai eficace pentru „a-l lauda” pe sfântul Benedict Biscop decât cele folosite în Vita quinque sanctorum de sfântul Beda Venerabilul, care, fiindu-i încredintat la sapte ani de catre parinti, pentru a se îngriji de formarea sa, a fost cel mai ilustru discipol si una dintre marile glorii. Printr-un joc de cuvinte reluat de sfântul Grigore cel Mare, care îl aplica la sfântul Benedict din Nurcia, Beda spune ca învatatorul sau a fost „Benedict prin har si prin nume” si printr-un alt joc de cuvinte adauga ca, fiind nascut dintr-un neam nobil al Anglilor, nutrea aspiratia perena, în mintea sa nobila, de a dobândi familiaritatea cu Îngerii.
La vârsta de 25 de ani, renuntând la favoarea regelui Oswiu, Benedict s-a straduit sa „se puna în slujba adevaratului rege, pentru a primi nu un dar pamântesc trecator, dar o împaratie vesnica în cetatea cereasca; a parasit casa, parintii si patria pentru Cristos si pentru evanghelie, pentru a primi însutit si a dobândi viata vesnica”. Asadar, în anul 653 Benedict Biscop, dupa ce a facut alegerea, a întreprins prima dintre cele sase calatorii la Roma, pentru a-si arata devotiunea fata de sfintii Petru si Paul si fata de papa si pentru a aduna, la Roma însasi, pe parcursul calatoriei si în Italia meridionala, modele de viata si de institutii monastice.
Pe patul de moarte, sfântul Benedict Biscop putea sa spuna pe buna dreptate: „Fiii mei, sa nu considerati drept inventia mea constitutia pe care v-am dat-o. Dupa ce am vizitat saisprezece manastiri, ale caror legi si obiceiuri m-am straduit sa le cunosc perfect, am facut un rezumat al tuturor regulilor care mi s-au parut mai bune; si acest rezumat vi l-am dat”. La Lerin, de exemplu, în timpul celei de-a doua calatorii la Roma din anul 665, a ramas circa doi ani. Sfântul Benedict nu se multumea numai sa ia modele de viata, dar îsi procura si numeroase carti, documente iconografice, relicve ale sfintilor, vesminte sacre si alte obiecte care sa favorizeze un cult în perfecta concordanta cu Biserica Romei.
Odata l-a rugat chiar pe papa Agaton sa îl trimita pe arhicantorul bazilicii „Sfântul Petru”, abatele Ioan, astfel ca liturgia si cântul roman sa fie însusite de calugarii sai adunati în cele doua manastiri de la Wearmouth si de la Yarrow, dedicate fireste una sfântului Petru si alta sfântului Paul. La întoarcerea din a sasea calatorie facuta la Roma, a avut neplacuta surpriza de a-si gasi institutiile semidistruse din cauza unei epidemii. Sfântul Benedict Biscop a murit la 12 ianuarie 609, la vârsta de 62 de ani.
Sursa: "Sfântul zilei", de Mario Sgarbossa si Luigi Giovannini, Edizioni Paoline, 1978, trad. pr. Iosif Agiurgioaei
Aducem multumiri speciale pentru disponibilitatea acestui text www.arcb.ro