Sfântul Valentin---martir
Sarbatoare: 13 februarie
În ziua de 14 februarie se comemoreaza si doi martiri cu numele Valentin. Comemorarea lor a dat numele la o simpatica traditie, foarte raspândita în tarile anglo-saxone. Deoarece în Evul Mediu se credea ca în aceasta zi pasarile, simtind apropierea primaverii, începeau sa-si faca cuiburile, s-a considerat ca sarbatoarea Sfântului (Sfintilor) Valentin este începutul redesteptarii anuale la viata noua, deci este sarbatoarea iubirii datatoare de viata. Sfântul Valentin a devenit patronul logodnicilor. Dar care Valentin? Oare preotul din Roma, care a fost martirizat în anul 268, sau Episcopul de Terni care a avut aceeasi soarta glorioasa cinci ani mai târziu?
Cel dintâi ne este prezentat ca un prieten al împaratului Claudiu Gotul, care l-a interogat personal în cadrul procesului. Raspunsurile limpezi si convingatoare ale lui Valentin au rascolit si gândurile împaratului; îndreptându-se catre publicul ce era de fata a spus: "Ascultati vorbele întelepte ale acestui om". A fost totusi condamnat la moarte, deoarece între timp a convertit la credinta crestina pe însusi prefectul Asteriu si toata familia lui. Martirul a fost înmormântat lânga Via Flaminia, unde s-a ridicat si o biserica dedicata lui.
Al doilea Valentin, Episcopul de Terni, în timpul unei treceri prin Roma, a adus la credinta crestina pe un filosof renumit, Cratone, si pe trei tineri ucenici ai sai atenieni; acest zel l-a pus în primejdie de a fi usor denuntat de catre pagâni. Într-adevar, Episcopul a fost denuntat si adus în fata tribunalului, care l-a condamnat la moarte prin taierea capului. Cei trei tineri convertiti i-au dus trupul neînsufletit la Terni, unde a fost primit cu mari onoruri de catre înfloritoarea comunitate crestina de acolo.
* * *
Valentin este un nume latinesc, format din participiul prezent al verbului valeo-valere=a se simti bine, a fi în putere. În lumea anglo-saxona numele Valentin este sinonim cu Sweetheart=îndragostiti, si este atribuit felicitarii pe care îndragostitii si-o trimit în ziua de 14 februarie. Crestinul adevarat doreste sa faca din fiecare clipa a vietii sale o declaratie de dragoste sincera fata de Dumnezeu, izvorul a tot binelui.
Traducere si adaptare dupa "Vietile Sfintilor" Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucuresti