Sfântul Matia (sec. I)---apostol
Sarbatoare: 14 mai
Matia, al carui nume este frecvent la evrei si înseamna "darul Domnului", este apostolul care a primit în dar marele privilegiu de a fi numarat în rândul Celor Doisprezece, luând locul ramas liber prin dezertarea lui Iuda Iscarioteanul.
Alegerea lui s-a facut prin tragere la sorti, dupa înaltarea Domnului, la propunerea lui Petru, care, în putine cuvinte, a fixat calitatile cerute pentru un apostol: sa fi fost aproape de Domnul Isus Cristos, sa fie chemat si apoi trimis în misiune: "E necesar ca unul dintre acesti barbati care a fost împreuna cu noi în timpul cât a petrecut între noi Domnul Isus - începând de la botezul lui Ioan, pâna în ziua în care S-a înaltat de la noi -, sa fie împreuna cu noi martor al învierii Lui".
Matia a fost deci alaturi de Isus fara încetare, de la începutul pâna la sfârsitul vietii publice a Mântuitorului, el este deci martor al lui Cristos, mai precis al învierii lui, deoarece învierea este piatra de temelie a crestinismului. Matia a trait împreuna cu ceilalti unsprezece miracolul Tainei Pascale, si este perfect îndreptatit sa îl vesteaca lumii pe Cristos, deoarece a fost martor ocular al vietii si operei lui Cristos, începînd chiar "de la botezul lui Ioan". A doua si a treia conditie, chemarea din partea lui Dumnezeu si trimiterea în misiune, sunt exprimate limpede în rugaciunile apostolilor: "Tu, Doamne, care cunosti inimile tuturor, arata pe care din acesti doi l-ai ales, ca sa ia locul acestei slujiri si al apostoliei din care Iuda a cazut".
Poate ca ne surprinde alegerea lui Matia prin tragere la sorti. Recurgerea la acest act pentru a cunoaste vointa lui Dumnezeu este o metoda cunoscuta în Sfânta Scriptura, însasi împartirea Pamântului Fagaduit s-a facut prin tragere la sorti; si apostolii au considerat oportun sa procedeze la fel. Între cei doi candidati propusi de comunitatea crestina: Iosif, fiul lui Sabba, numit si Cel Drept, si Matia, alegerea a cazut pe acesta din urma. Noul apostol, al carui nume apare în Scriptura numai cu prilejul alegerii sale, a trait împreuna cu ceilalti unsprezece clipa datatoare de lumina si putere a Rusaliilor; apoi, asemenea celorlalti, a pornit pe drumuri cunoscute, si altele pe care avea sa-l conduca Duhul Adevarului, vestind marirea lui Dumnezeu.
Nu se cunoaste nimic despre activitatea sa apostolica, nici daca a murit martir, ori de moarte naturala, deoarece amanuntele privitoare la viata sa provin din scrieri apocrife. Traditia ca el ar fi murit în urma taierii capului cu o secure explica de ce este considerat patron special al macelarilor si dulgherilor. Sarbatoarea lui a fost tinuta mult timp în ziua de 24 februarie; deoarece aceasta zi cadea deseori în Postul Mare, noul calendar i-a fixat comemorarea la 14 mai, data aproximativ apropiata de data alegerii lui ca apostol.
* * *
Trebuie sa deosebim pe apostolul si evanghelistul Matei de apostolul Matia; desi foarte apropiate, numele lor sunt diferite; ca înteles, provin din alaturarea a doua cuvinte ebraice care înseamna: darul lui Dumnezeu, nume ce se dadea copiilor considerati ca un semn al bunavointei divine. Originea, numele si viata Sfântului Matia, ca si ale celorlaltor apostoli, sunt punctul de legatura între Vechiul si Noul Testament; prin ei, tulpina viguroasa, urca din radacinile divino-umane ale istoriei seva hranitoare a vietii în Cristos: "Nu am venit sa stric Legea, ci sa o duc la desavîrsire". Crestinul adevarat pretuieste si apara atât radacina cât si tulpina prin care ajunge pâna la el hrana Vietii.
Traducere si adaptare dupa "Vietile Sfintilor" Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucuresti