Acasa
Despre noi
Intrebari frecvente
Cont Client
Contact

23 Noiembrie - Sf. Clement

23 Noiembrie - Sf. Clement

SFANTUL CLEMENT (? —97) - papa si martir
Sarbatoare: 23 noiembrie

Sfantul Irineu (130—202), in cartea sa «Adversus Haereses (III, 3), afirma ca, dupa cercetarile facute de el la Roma si printre crestinii cei mai in varsta, al treilea urmas al Sfantului Petru la conducerea bisericii din Roma a fost Sfantul Clement. Despre el spune : «i-a cunoscut pe apostoli, a stat de vorba cu dinsii — ii rasuna inca in urechi glasul pre- dicelor lor si avea sub ochi toate indrumarile transmise de ei». Tot Sfantul Irineu ne spune ca autorul scrisorii trimise de comunitatea din Roma catre cea din Corint, scrisoare de o mare importanta, venerata si citita si in alte biserici, este de fapt Sfantul Clement. Lui i s-au atribuit ulterior si alte scrieri, printre care un tratat despre virginitate si un adevarat roman autobiografic, dar acestea s-au dovedit apocrife, fiind scrise mult mai tirziu. Se pare ca era un sclav eliberat sau fiul unui sclav eliberat; in mod sigur avea o formatie culturala deosebita si calitati de bun pastor.
Scrisoarea catre Corinteni a fost adresata in anul 96 credinciosilor din orasul Corint, in randul carora aparusera neintelegeri foarte grave. Sfantul Clement scrie ca un pastor constient de autoritatea si datoria ce o are de a se ingriji de pacea Bisericii in lumea intreaga. Aceasta scrisoare este numita «epifania primatului roman», intrucat este primul document papal cunoscut, prototip al tuturor scrisorilor enciclice ce vor fi trimise de-a lungul veacurilor, in care se manifesta autoritatea urmasului Sfantului Petru, episcopul Romei, asupra altor biserici de origine apostolica. Scrisoarea este trimisa intre anii 93 si 97, in timp ce mai era in viata Sfantul Apostol loan  si este adresata unui grup de credinciosi care nu recunosteau autoritatea legitima a preotilor lor.  Papa Clement le spune parinteste : «Ne veti face o mare bucurie, daca, tinand seama de indrumarile pe care vi le-am dat prin harul Duhului Sfant, veti indeparta de la voi patima neingaduita a invidiei». Aceasta scrisoare este unicul act important care ne-a ramas de la Sfantul Clement.
Despre viata celui de al treilea urmas al Sfantului Petru pietatea credinciosilor a tesut o istorisire ce cuprinde multe elemente simbolice. Astfel, se spune ca si-a atras razbunarea imparatului Nerva, deoarece a convertit la crestinism pe sotia unui mare functionar, Teodora. Imparatul l-a acuzat de vrajitorie si seducere si l-a condamnat la exil intr-o insula secetoasa ; aici a fost pus sa care cu spatele burdufurile cu apa, dar el, rugandu-se lui Dumnezeu, a lovit cu tarnacopul in pamintul pietros si deodata a aparut un izvor puternic, cristalin. In loc sa recunoasca sfintenia lui Clement si binele pe care l-a facut in folosul tuturor, comandantul garzii a vazut in cele intimplate o noua dovada ca are in fata un vrajitor. I-au legat o ancora de git si l-au aruncat in mare. Spre uimirea tuturor, marea s-a retras si crestinii au luat trupul veneratului pastor si l-au inmormantat cu cinste.
Rugaciunea prin care Sfantul Clement incheie scrisoarea sa catre crestinii din Corint a ramas ca un model pentru rugaciunea Bisericii : «Dumnezeule a toata faptura, care singur aduci viata si moartea, care cobori ingamfarea celor increzuti si zadarnicesti uneltirile paginilor, vino in ajutorul nostru, o Stapine Sfant. Potoleste foamea celui flamand si elibereaza pe aceia dintre noi care au ajuns in temnita. Dumnezeule bun si indurator, uita pacatele noastre, rautatile noastre, caderile noastre ; nu lua in seama greselile slujitorilor si slujitoarelor tale. Daruieste-ne buna intelegere si pace, noua si tuturor locuitorilor pamantului. Imparatii si toti cei care ne conduc pe acest pamant, de la Tine isi au puterea : daruieste-le sanatate, pace, armonie, stabilitate, indreapta gindurile lor pe calea binelui. Singur Tu poti face toate acestea ; Tu poti sa ne imparti daruri si mai mari. Aceasta o marturisim cu tarie prin marele preot si indrumator al sufletelor noastre, Isus Cristos, prin care ti se aduce tie toata slava si marirea, acum si in toti vecii vecilor. Amin!»
Chiar in vorbirea obisnuita se foloseste cuvintul dement, cu intelesul de : bun, iertator, intelegator. Acelasi este si intelesul numelui propriu Clement. La origine se poate observa prezenta substantivului latin inons — mentis = minte, ghid, substantiv ce apare si in cuvintul vehement, cu inteles de : agitat, dur, aspru ; amandoua cuvintele se refera deci la starea mintii, a gindirii : Clement este omul a carei minte si gindire sint ordonate, linistite, capabile sa inteleaga, sa ierte ,* vehement este omul cu mintea agitata, incapabil de a se intelege pe sine si pe altul, de a-si da seama de raul si durerea pe care le produce altora.
Numele personal Clement, cu forma feminina Clementa, a dat nastere numelor Clementin, Clementina, precum si diminutivelor Clim, Clima, Climin. Sfantul Clement ofera tuturor celor care ii poarta numele un model stralucit de seninatate si intelegere adevarata.