SFINTELE FLORA SI MARIA DIN CORDOBA (? — 851) – martire
Sarbatoare: 24 noiembrie
Partea de sud a Spaniei a fost ocupata la inceputul secolului al VII-lea de catre arabii veniti din nordul Africii . Ei au intemeiat un emirat cu centrul la Cordoba si au inceput sa impuna locuitorilor religia musulmana. Pentru crestini au urmat timpuri grele, deoarece era interzis ca cineva sa mai ceara botezul si cei care ar fi adapostit si ascuns pe un om botezat in secret erau aspru pedepsiti, adeseori cu moartea. In aceasta perioada se desfasoara istoria trista dar eroica a doua tinere din orasul Cordoba : Flora si Maria.
Flora, fiica unui tata mahomedan si a unei mame crestine, a fost botezata in ascuns si practica religia crestina cautind sa nu fie vazuta nici de fratele sau, care urma credinta tatalui. Dupa ce au murit parintii lor, fratele a denuntat-o in fata cadiului ; acesta a poruncit sa fie biciuita pina la singe, lovita crunt peste cap si apoi incredintata din nou fratelui sau, cu obligatia sa obtina de la ea apostazia. Dupa multe chinuri suferite din partea fratelui, Flora a reusit sa fuga la o sora a ei, in localitatea Ossaria. Nici aici insa nu a putut ramane mult timp, doarece sora si ceilalti din casa erau ingroziti de urmarile ce le-ar fi avut. Flora s-a reintors la Cordoba ; neavand curajul sa ceara adapost la vreo cunostinta, a intrat in biserica Sfantul Asicle spre a se ruga. Aici intalneste pe o alta tinara, Maria, care plangand i-a istorisit cum fratele sau a fost torturat si executat, ea insasi fiind urmarita. S-au sfatuit amandoua, s-au rugat si apoi s-au hotarat ca impreuna sa se prezinte la cadiul cetatii si sa declare ca niciodata nu vor parasi credinta lor. Asa au si facut, Cadiul «le-a aruncat in inchisoare, in mijlocul unor prostituate. Ele au multumit lui Dumnezeu ca nu le-a despartit una de alta. In ziua de 24 noiembrie 851, tot impreuna au fost executate. Sfantul Eulogiu, el insusi inchis in aceasta perioada, a consemnat istoria celor doua tinere in «Memoriile Sfintilor».
Numele personal Flora provine din cuvintul latinesc flos, floris = floare. Pornind de la radacina flo-- s-au format mai multe grupuri de nume de persoane ; Florus, Flora, Florin, Florina, Florentin, Florentina, Florentiu, Florenta. In limba romana exista Florian, Floriana si formele proprii Florea, Floarea. Toti purtatorii acestor prenume isi serbeaza patronul in ziua de Florii, dar ar fi mai adecvat sa-si celebreze ziua numelui in zilele cind se comemoreaza sfintii care au purtat aceste nume. Pentru formele feminine, Sfanta martira Flora, amintita la 24 noiembrie, ofera ocazia unei aniversari.