Acasa
Despre noi
Intrebari frecvente
Cont Client
Contact

28 Octombrie - Sf. Iuda Tadeu (I)

28 Octombrie - Sf. Iuda Tadeu (I)

Sfantul Iuda Tadeu - apostol
Sarbatoare: 28 octombrie


            Iuda, "nu al lui Iscariot" - dupa cum se grabeste sa precizeze evanghelistul Ioan (Ioan 14,22) - este ultimul pe lista apostolilor, inainte de nefericitul sau omonim. El este supranumit "Tadeu", adica "Inimosul, curajosul, omul cu pieptul tare" (Hadi = piept, in sens figurat). Cel care a purtat acelasi nume cu tradatorul lui Isus este chiar "fratele" Domnului si al lui Iacob, in intelesul de ruda foarte apropiata. Dupa o alta insemnare a lui Eusebiu, Iuda Tadeu ar fi mirele din Cana Galileei, la a carui nunta Cristos a savarsit minunea schimbarii apei in vin; gradul foarte apropiat de rudenie explica prezenta lui Isus la aceasta nunta.
            Sfantul Ioan relateaza in cap. 14,22 o interventie a lui Iuda Tadeu in cuvantarea tinuta de Isus la Cina cea de taina: "Doamne, cum se face ca ni te vei arata noua si nu lumii?". Pe marginea intrebarii puse de apostol, Bossuet face urmatoarea reflexie: "Aceasta intrebare trebuia sa se nasca in mod firesc dupa cuvintele rostite mai inainte, deoarece Domnul a declarat ca El se va arata prin Duhul Sfant prietenilor sai, si nu lumii. Aici este de fapt marea taina a planurilor divine. Sfantul Iuda merge de-a dreptul la miezul misterului: 'Cum se face? De unde vine acesta?' Ce am facut noi, cu ce am meritat mai mult decat altii? Oare noi am fi avut credinta, daca nu ne-ai fi dat-o Tu? Oare noi te-am fi ales pe tine, daca nu ne-ai fi ales Tu mai intai? - 'Pentru ce, Doamne, pentru ce?', spune Sfantul Iuda. Isus singur putea sa rezolve aceasta problema; dar El si-a pastrat secretul... El nu a raspuns; si fara a da macar un semn ca a auzit, repeta inca odata: 'Daca cineva ma iubeste, va pazi poruncile mele; si Tatal meu il va iubi, si noi vom veni la el si ne vom stabili locuinta in el'. Ca si cum ar fi spus: O, Iuda, nu intreba ceea ce nu va este dat sa stiti; nu cercetati cauza alegerii mele; adorati planurile mele; tot ceea ce va priveste in aceasta problema este ca trebuie sa pastrati poruncile mele; restul este secretul Tatalui meu; este secretul de necuprins pe care suveranul si-l rezerva" (Meditatii asupra Evangheliei, ziua 92).
Noul Testament cuprinde si o scrisoare canonica, ce poarta numele apostolului Iuda Tadeu; ea contine o dojana aspra la adresa unor invatatori "Care schimba in desfrau harul Dumnezeului nostru, si-l tagaduiesc pe unicul nostru Stapan si Domn, Isus Cristos", si indemnuri insistente pentru pastrarea credintei si a unei vieti neprihanite.
Sfantul Iuda Tadeu este considerat mijlocitor in cauzele disperate.
Preluare si adaptare dupa "Vietile Sfintilor" Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucuresti 1982.