Sfantul Saturnin (sec. III)
Sarbatoare: 29 noiembrie
Primul Episcop al orasului Toulouse din Franta a fost Sfantul Saturnin. El este unul dintre sfintii venerati in mod deosebit in Franta, sub numele de Sernin si in Spania unde este considerat patron al toridelor. Passio Satarnin, istoria suferintelor lui Saturnin, este un document foarte important pentru cunoasterea situatiei Bisericii in Galia ; Passio este scrisa intre anii 430 — 450 si afirma ca Saturnin si-a stabilit resedinta la Toulouse pe timpul imparatului Decius (248—251). In aceasta perioada, in Galia existau putine comunitati crestine, avind un numar mic de credinciosi, in timp ce templele pagane gemeau de multimi care aduceau sacrificii zeilor.
Se pare ca Saturnin a venit la Toulouse din Africa, unde acest nume era foarte raspindit, sau din partile Orientului, dupa cum afirma Missale ; in scurta vreme a format in jurul sau o mica comunitate de crestini, cu care se intalnea pentru sfintele slujbe, intr-o locuinta aflata in afara orasului, pe o proprietate a lui. Mergand spre lacasul de inchinare, Saturnin trecea zilnic prin fata Campidoliului, principalul templu pagin, inchinat lui Iovis Capitolinul, unde preotii pagani jertfeau un taur pentru a afla raspunsuri la intrebarile credinciosilor. Prezenta lui Saturnin facea ca idolii sa devina muti si preotii templului nu au intirziat sa-l denunte pe episcopul crestin ca insulta pe zei si astfel abate mania lor asupra poporului. Intr-o zi, multimea l-a inconjurat amenintatoare pe episcop si i-a cerut sa jertfeasca el insusi un taur pe altarul lui Iovis. Saturnin a refuzat, declarand ca nu-i este teama de fulgerele lui Iovis, deoarece el nici nu exista. Multimea. infuriata s-a repezit asupra lui si l-au legat de gatul taurului ; apoi au imboldit animalul cu virfuri metalice ascutite si el a inceput sa coboare iritat treptele templului.
Cu trupul sfaramat curajosul episcop a fost lasat in mijlocul strazii si peste putin timp a murit. Doua femei crestine au adunat ramasitele pamantesti ale lui Saturnin si le-au inmormintat «intr-o groapa foarte adinca». Dupa un secol, sfantul episcop Ilarie a ridicat o bisericuta, de lemn in acest loc. Mai tarziu, in secolul VI ducele Leunebaldo a pus sa fie scoase relicvele sfantului martir si pentru cinstirea lor a zidit o biserica mareata din piatra. Pierre Rouge, episcop de Toulouse in secolul al XI-lea, a hotarat construirea unei bazilici, in care apoi au fost depuse relicvele Sfintului Saturnin, primind numele de bazilica «Saint-Sernin-du-Taur» — «Sfantul Saturnin al Taurului» — incepind din secolul XIII se numeste «Notre Dame du Taur» si este un mare loc de pelerinaj si o mindrie arhitectonica a orasului Toulouse.
***
Numele personal Saturnin este un nume -vechi romanic, derivat din numele zeului Saturnus, zeul Timpului, identic cu Kronos al grecilor. Dupa mitologia romana, Saturn a fost alungat din cer de catre Zeus si s-a refugiat –in tinutul Latium — regiune in centrul Italiei, unde a invatat pe oameni agricultura si dragostea de pace, ajutandu-i sa traiasca o epoca fericita, «epoca de aur». Ca o cinstire a zeului Saturn si o urare de viata prospera, a inceput sa fie folosit numele Saturnin. Crestinii au preluat acest nume, retinand sensul de om al prosperitatii si al pacii si dovedind, prin sfintii care au purtat numele Saturnul, ca pacea si prosperitatea deplina sint rodul iubirii sincere fata de Cristos Mantuitorul.