NOVENA LA SF. ANTON DE PADOVA - VAR. I
Sf. Anton de Padova - preot si doctor al Bisericii
(Lisabona, Portugalia, c. 1195 - Padova, 13 iunie 1231)
Sarbatoare: 13 iunie
Fernando de Buglione s-a nascut la Lisabona. La varsta de 15 ani intra ca novice in manastirea Sf. Vincentiu, intre Canonici Regulari ai Sf. Augustin. In anul 1219, la varsta de 24 de ani, primeste sacramentul sfintei preotii. In anul 1220 sosesc la Coimbra trupurile a cinci frati franciscani decapitati in Maroc, unde se aflau pentru a predica, la ordinul Sf. Francisc din Assisi. Cu permisiunea provincialului franciscan din Spania si a priorului augustinian, Fernando intra in manastirea Minorilor, luand numele de Anton. Fiind invitat la Capitolul general de la Assisi, soseste impreuna cu alti franciscani la Santa Maria degli Angeli unde are ocazia sa il asculte pe Francisc, fara a-l cunoaste personal. Pentru aproximativ un an si jumatate, locuieste la manastirea din Montepaolo. In baza mandatului primit chiar de la Francisc, incepe apoi sa predice in regiunea Romagna, apoi in Italia de nord si in Franta. In 1227 devine provincialul pentru Italia de nord, continuand lucrarea de predicare. La 13 iunie 1231 se afla la Camposampiero si, simtindu-se rau, cere sa se intoarca la Padova, locul unde vrea sa moara: isi va da ultima suflare in manastirea din Arcella. (Avvenire)
Patronaj: al celor infometati, al obiectelor pierdute, al saracilor
Etimologie: Anton = nascut inainte sau care infunta adversarii, din greaca
Simbol: crin, peste
Martirologiul roman: comemorarea Sf. Anton, preot si doctor al Bisericii care, nascut in Portugalia, fiind deja canonic regular, intra in Ordinul Minorilor fondat de putin timp, pentru a contribui la raspandirea credintei intre popoarele din Africa, desfasurand cu mult succes si ministerul predicarii in Italia si Franta, atragand multe persoane la adevarata doctrina; scrie predici impregnate de doctrina si care dovedesc o finete de stil si, in baza mandatului primit de la Francisc, preda teologia fratilor sai pana in momentul intoarcerii la Domnul, la Padova.
(4 iunie - 12 iunie sau in oricare alt moment al anului)
Ziua I
Dezlipirea de cele pamantesti
Sfinte Antoane, desi nascut din parinti nobili, tu nu ti-ai alipit inima de bogatii si renume,
ci cu bucurie ai parasit toate, ascultand de chemarea Domnului.
Te rugam, dobandeste-ne si noua taria de a asculta mereu de harul lui Dumnezeu care ne cheama cu iubire si indurare la o viata de pocainta si ajuta-ne sa avem si noi un suflet infranat
ca sa-l slavim pe Dumnezeu prin viata noastra si sa-ti aducem multumire ca ne-ai dobandit
darul pe care ti l-am cerut. Amin.
Tatal nostru. Bucura-te, Marie. Slava Tatalui.
Ziua a II-a
Harul convertirii noastre
O, sfinte Antoane, grija cea mare pe care ai avut-o de a tine ascunse virtutile tale este pentru noi o aspra dojana. Suntem atat de mandri, incat dorim ca lumea sa ne laude nu numai pentru insusirile noastre bune, ci si pentru acelea de care ar trebui sa ne rusinam. Ne pare rau de o astfel de purtare si te rugam staruitor sa ne dobandesti de la Dumnezeu harul de a ne schimba viata
si de a simti dispret pentru tot ce a sustinut pana acum mandria noastra desarta. Amin.
Tatal nostru. Bucura-te, Marie. Slava Tatalui.
Ziua a III-a
Rabdarea in incercari
Sfinte Antoane, ne minunam de rabdarea cu care ai indurat nenumaratele batjocuri primite de la dusmanii tai si de dragostea cu care te-ai rugat lui Dumnezeu pentru cei care te-au prigonit.
Exemplul tau ne face sa ne rusinam de nerabdarea si ura, pe care o avem in inima.
Cat de fericiti am fi, daca, prin mijlocirea ta, am dobandi de la Dumnezeu harul rabdarii si al iertarii. Ne adresam tie cu incredere si asteptam ajutorul tau neintarziat in cererea pe care ti-o facem acum.
Tatal nostru. Bucura-te, Marie. Slava Tatalui.
Ziua a IV-a
Iubirea fata de Dumnezeu
Sfinte Antoane, inima ta a fost intotdeauna aprinsa de dragoste cereasca, pe cand inima noastra s-a legat mai mult de cele pamantesti. Tu ai voit ca toate sentimentele tale sa fie indreptate adesea catre cele netrecatoare. Tu l-ai iubit pe Creator, iar noi am iubit creaturile. Cata deosebire intre tine si noi! Dorim atat de mult sa ne asemanam si noi cu tine. Roaga-te pentru noi, dobandeste-ne harurile trebuincioase, ca sa invatam a-l iubi numai pe acela care singur este vrednic de toata iubirea noastra. Amin.
Tatal nostru. Bucura-te, Marie. Slava Tatalui.
Ziua a V-a
Lepadarea de noi insine
Sfinte Antoane, viata noastra de pana acum nu se potriveste cu numele de crestin, pe care-l purtam. Ne iubim pe noi insine cu o dragoste dezordonata, fugim de suferinta si ne ferim de crucea pe care trebuie s-o ducem dupa porunca si pilda Mantuitorului nostru Isus Cristos.
O, puternicule ocrotitor, nu vom putea invinge iubirea de noi insine, daca tu nu ne vei ajuta.
Intinde, deci, bratul tau asupra noastra, ca sa coboare si in noi puterea necesara spre a birui iubirea exagerata de noi insine. Amin.
Tatal nostru. Bucura-te, Marie. Slava Tatalui.
Ziua a VI-a
Virtutea saraciei
Sfinte Antoane, s-ar fi cuvenit ca, de la virtutea saraciei practicata de tine
dupa exemplul dat de divinul nostru Mantuitor, sa fi invatat si noi sa dispretuim bogatiile si bucuriile acestui pamant. Insa noi le dorim asa de tare si le cautam cu atata neliniste,
incat pe toate caile, ocolim virtutea saraciei. Interesele pamantesti ne fac sa uitam de Dumnezeu, de suflet: ele ne fac sa fim nedrepti si sa inselam pe altii si ne atrag inima la bunurile acestei lumi. Ajuta-ne, te rugam, sa iubim cu adevarat virtutea saraciei. Amin.
Tatal nostru. Bucura-te, Marie. Slava Tatalui.
Ziua a VII-a
Lasarea cu totul in voia lui Dumnezeu
Sfinte Antoane, resemnarea ta in fata vointei lui Dumnezeu este o aspra dojana pentru nerabdarea si nesupunerea noastra. Incercarile pe care Dumnezeu ni le trimite spre binele nostru sufletesc, ne displac si ne plangem impotriva lui Dumnezeu. Sfinte Antoane, dobandeste-ne harul
ca in toate greutatile, nenorocirile si incercarile vietii sa ne lasam cu totul in sfanta vointa a lui Dumnezeu. Amin.
Tatal nostru. Bucura-te, Marie. Slava Tatalui.
Ziua a VIII-a
Viata crestineasca
Sfinte Antoane, cat de slabi suntem. Inclinati spre rau, slabiti de poftele neinfranate,
avem asa de putina grija de a controla simturile noastre, permitandu-le sa se manifeste in toata forta lor. Uitam ca ele sunt portile prin care intra moartea in suflet. Si, ce-i mai rau, noi insine cautam prilejuri spre a le satisface, dandu-le posibilitatea sa ne distruga nevinovatia.
Fa-ne sa intelegem ca in felul acesta atragem asupra noastra pedeapsa lui Dumnezeu.
Mijloceste-ne harul de a ne hotari cu toata sinceritatea sa ne indreptam viata. Amin.
Tatal nostru. Bucura-te, Marie. Slava Tatalui.
Ziua a IX
Ravna pentru mantuirea sufletului
Sfinte Antoane, cand ne gandim ca la sfarsitul vietii ai fost primit de Dumnezeu in slava cerului,
ni se aprinde si noua dorinta dupa imparatia fericirii, insa facem prea putin pentru a ajunge acolo.
Iubim rasplata, insa fugim de munca. Dorim biruinta, dar fara lupta. Voim sa fim fericiti,
insa uitam ca trebuie sa acceptam si suferinta. Vrem sa intram in imparatia cerului, dar fara truda. O, puternicule mijlocitor, priveste cu bunatate la evlavia noastra catre tine si dobandeste-ne de la Dumnezeu lumina si tarie ca sa putem trai crestineste. Amin.
Tatal nostru. Bucura-te, Marie. Slava Tatalui.
Rugaciune de incheiere
Sfinte Antoane,
cinstit pentru minunile pe care le savarsesti necontenit, dobandeste-mi de la bunul Dumnezeu
harul pe care-l doresc din adancul inimii. Tu, care ai fost atat de milostiv fata de sarmanii pacatosi, nu te uita la nevrednicia mea, ci la slava lui Dumnezeu, care va fi din nou preamarit prin tine, si la mantuirea sufletului meu si implineste-mi ruga pe care o fac cu toata increderea.
In semn de multumire iti fagaduiesc ca voi duce o viata potrivita cu invataturile evangheliei
si inchinata ajutorarii saracilor, pe care i-ai iubit atat de mult. Binecuvanteaza hotararea mea
si dobandeste-mi harul sa fiu credincios pana la moarte. Amin.