Acasa
Despre noi
Intrebari frecvente
Cont Client
Contact

Rugaciune la Sf. Ambroziu

Rugaciune la Sf. Ambroziu

                 Sf. Ambroziu- episcop si doctor al Bisericii (n. Trier, Germania, c. 340 -d. Milano, 4 aprilie 397) A ales cariera de magistrat – calcand pe urmele tatalui, prefect roman de Gallia – si la treizeci de ani era deja Consul al orasului Milano, oras care era pe atunci capitala Imperiului. Astfel, in acea zi de 7 decembrie 374, zi in care catolicii si arienii isi disputau dreptul de a numi noul Episcop, ii reveni lui sarcina de a garanta ordinea publica in oras si de a impiedica izbucnirea revoltelor. Imprevizibilul s-a produs tocmai cand el a vorbit multimii cu bun simt si autoritate, atunci s-a auzit un strigat: «Ambrozie Episcop!». Si daca ne gandim ca era doar un catecumen in asteptarea Botezului! A cedat atunci cand a inteles ca aceea era si vointa lui Dumnezeu care il voia in serviciul sau. Incepu prin a imparti bunurile sale saracilor si dedicandu-se unui studiu sistematic al Sfintei Scripturi.
           A invatat sa predice si a devenit unul dintre cei mai celebri oratori ai timpului sau, capabil sa incante pana si un intelectual rafinat, asa cum era Augustin din Tagaste, care in final s-a convertit multumita lui. Biserica din Milano a primit de la Ambrozie un semn care se pastreaza si astazi, atat in plan liturgic, cat si muzical. Raporturile sale cu imperatorul au fost stranse si bune, dar era capabil sa-i faca fata atunci cand era necesar, amintind tuturor ca «imperatorul se afla in interiorul Bisericii si nu deasupra ei». Si atunci cand a aflat ca Teodosie cel Mare a ordonat o represiune violenta si nedreapta la Tesalonic, nu s-a temut sa-i ceara suveranului o ispasire publica. Se spune ca la sfarsitul vietii sale a marturisit: «Nu mi-e frica de moarte pentru ca avem un Dumnezeu bun!». Bisericii sale i-a lasat un bogat tezaur de invataturi, mai ales in domeniul moral si social.
              Patronaj: apicultori, episcopi, Lombardia, Milano si Vigevano Etimologie: Ambrozie = nemuritor, din greaca Emblema: albine, baston pastoral, pescarus Sarbatoare: Sf. Ambroziu este sarbatorit in datele de 7 decembrie si 4 aprilie.
                Rugaciunea Sfantului Ambroziu din Milano:  

    Daca tu esti infierbantat de febra,
    El este izvorul care racoreste;
    Daca tu esti apasat de greselile tale,
    El este Eliberarea;
    Daca tu ai nevoie de ajutor,
    El este Taria;
    Daca tie iti este teama de moarte,
    El este Viata;
    Daca tu doresti cerul,
    El este Calea;
    Daca tu fugi de intuneric,
    El este Lumina;
    Daca tu ai nevoie de hrana,
    El este Alimentul.
   
Autor: Sfantul Ambroziu din Milano (340-397)