Acasa
Despre noi
Intrebari frecvente
Cont Client
Contact

16 Noiembrie - Sf. Margareta a Scotiei

16 Noiembrie - Sf. Margareta a Scotiei

Sfanta Margareta a Scotiei (1046-1093)
Sarbatoare: 16 noiembrie


Intre femeile sfinte care au purtat numele de Margareta, Sfanta Margareta regina Scotiei a ajuns pe culmile desavarsirii mergand pe drumul unei vieti traite cu bucurie si simplitate, fara a fi cunoscut povara prea multor dureri si umilinte; ea a dovedit ca intre coroana regala si aceea a fericirii vesnice nu este o contradictie absoluta. Multumind lui Dumnezeu pentru darurile spirituale si materiale pe care i le-a dat, s-a straduit sa le foloseasca spre slava Lui, spre binele familiei proprii si al poporului a carei regina era.
Margareta s-a nascut in anul 1046 in Ungaria, unde parintii ei, Eduard si Agata, traiau in exil, fiind alungati din Anglia de catre regele Canut. Dupa ce Canut a murit, s-au reintors in patrie si au fost primiti cu cinste la curtea lui Eduard Marturisitorul, bunicul Margaretei. Dar din nou au fost siliti sa fuga, din cauza razboiului dintre danezi si normanzi. Cu aceasta ocazie, Margareta l-a cunoscut pe regele Malcolm III al Scotiei, cu care s-a casatorit, devenind astfel regina, la varsta de 24 de ani. Din casnicia lor s-au nascut sase baieti si doua fete, carora Margareta le-a dat o crestere crestineasca, ajutandu-l in acelasi timp pe sotul sau in munca de formare religioasa si civila a poporului sau. Malcolm era un luptator aprig, dar lipsit de cultura (nu stia nici sa citeasca, nici sa scrie); totusi, a realizat lucruri mari, folosindu-se de colaborarea sotiei sale, femeie culta si inteleapta; el a cautat sa urmeze pe Margareta si in trairea religioasa, manifestandu-si in felul sau credinta si elanul sufletului: saruta cu emotie cartile de rugaciune, pe care nu era in stare sa le citeasca.
Margareta a murit la 16 noiembrie 1093 in castelul de la Edinburgh si a fost inmormantata la Dunferline, langa marea manastire pe care ea insasi o intemeiase. In anul 1294 a fost declarata sfanta.