Home
About us
F.A.Q.
Client account
Contact

16 Noiembrie - Sf. Gertruda

16 Noiembrie - Sf. Gertruda

Sfanta Gertruda (1256-1302)
Sarbatoare: 16 noiembrie (calendarul latin)


Sfanta Gertruda, supranumita "cea Mare", pentru a se deosebi dintre mai multe sfinte care poarta acest nume, s-a nascut in anul 1256 la Eisleben in Turingia. La varsta de cinci ani a fost incredintata de catre parinti manastirii cisterciene de la Helfta. Aici, Gertruda si-a format o cultura solida in domeniul stiintelor umaniste si in teologie, dovedind ca si femeile sunt in masura sa ajunga la o treapta inalta de cunoastere si sa patrunda tainele cunoasterii stiintifice si teologice. Era considerata o stea a veacului si ea insasi visa la gloria titlurilor supreme in marile universitati. Dar la varsta de 25 de ani a avut o viziune care i-a schimbat directia vietii. Dupa cum va marturisi chiar ea, Isus Cristos i s-a aratat si a dojenit-o pentru preocuparea ei excesiva pentru studiu, aratandu-i ca nu stiinta in sine este valoroasa, ci transformarile pe care le produce in sufletul si in viata oamenilor.
Din acel moment, Gertruda s-a transformat intr-o faptura daruita cu totul contemplarii si trairii misterelor divine. S-a adancit in devotiune catre Inima Preasfanta a lui Isus si catre Preasfanta Euharistie, retraind misterele ciclului liturgic in viata ei de pietate si in experientele mistice pe care le parcurgea; este sigur ca a purtat in mod invizibil Ranile Domnului. Viata ei a devenit "un imn neincetat intru gloria lui Cristos". A murit in ziua de 17 noiembrie din anul 1301 (sau 1302). De la ea au ramas "Cartile comunicarilor bunatatii divine" - "Libri insinuationum divinae pietatis", un tezaur nespus de pretios, cuprinzand relatarea experientelor sale mistice, consideratii asupra adevarurilor de credinta si a vietii Mantuitorului, rugaciuni si imnuri, toate dovedind o mare profunzime de gandire si o mare arta in exprimare, arta adevarului si a sinceritatii.
Cu toate ca nu a fost declarata in mod oficial sfanta, Biserica a permis manastirilor benedictine sa tina sarbatoare liturgica in cinstea Sfintei Gertruda, iar din 1738 celebrarea liturgica a fost extinsa la intreaga Biserica. Sfanta Gertruda a fost proclamata patroana a Indiilor Occidentale.