Maison
De nous
Questions fr�quentes
Compte du Client
Contact

20 noiembrie - Sf. Felix de Valois

20 noiembrie - Sf. Felix de Valois

Sfantul Felix de Valois (?- 1212) -pustnic
Sarbatoare: 20 noiembrie

           Multi dintre regii Frantei au apartinut unei mari familii numita Valois, dupa numele tinutului in care stramosii lor si-au avut proprietatile si castelele, tinut aflat la nord de Paris. Intre stramosii indepartati ai dinastiei Valois se afla si Sfantul Felix de Valois. El a trait in veacul al XIII-lea. In aceasta perioada, Europa si crestinatatea au avut de suferit foarte mult din partea piratilor care veneau pe Marea Mediterana, si coborand pe uscat luau ostatici si-i vindeau apoi ca sclavi in nordul Africii. Pentru rascumpararea acestora se cereau sume mari de bani sau alti oameni in schimb.
Felix, fiul unei familii nobile din Valois, renuntand la comoditatile oferite de situatia lui, s-a retras intr-o padure, spre a-si afla pacea sufletului in desavarsita unire cu Dumnezeu, petrecandu-si viata in rugaciune si in munca. Aici a fost vizitat intr-o zi de catre un profesor de la universitatea din Paris, Ioan de Matha (1160-1213), venit sa-i ceara sfatul asupra unui gand ce-i framanta sufletul de multa vreme: i se parea ca Dumnezeu il cheama sa paraseasca activitatea placuta a invatamantului si sa incerce a traduce in fapta legea iubirii crestine, facand ceva pentru eliberarea nenumaratilor crestini aflati in suferintele si primejdiile robiei. Pustnicul Felix i-a destainuit ca si el a avut acea inspiratie. Dupa ce s-au rugat impreuna, au hotarat sa intemeieze un institut, sub forma de ordin calugaresc, care sa cultive in inimile crestinilor constiinta responsabilitatii fata de soarta fratilor lor cazuti in sclavie, sa pregateasca barbati vrednici, capabili de a se jertfi pe ei isisi, sa adune fondurile necesare si sa organizeze actiunea de eliberare. Institutul a fost pus sub ocrotirea Preasfintei Treimi, izvorul si icoana vie a Iubirii, iar membrii institutului s-au numit trinitarieni. Dupa ce in anul 1198 au primit aprobarea Papei Inocentiu al III-lea, Felix a intemeiat si a condus un institut al "Sfintei Treimi" in Franta, iar Ioan a facut acelasi lucru in Italia.
Istoria ne arata ca initiativa lor a redat libertatea si chiar viata la mii de crestini cazuti in mainile piratilor; acesta este rodul pretios al intelepciunii si iubirii Sfantului Felix de Valois si a prietenului sau, Sfantul Ioan de Matha, care au inteles ca deplina unire cu Dumnezeu se realizeaza in slujirea aproapelui aflat in suferinta, slujire ce este adevarata si statornica numai daca izvoraste si se hraneste din studiu si din rugaciune.