Acasa
Despre noi
Intrebari frecvente
Cont Client
Contact

23 Noiembrie - Sf. Columban

23 Noiembrie - Sf. Columban

Sfantul Columban (540—615)—abate
Sarbatoare: 23 noiembrie


Dorinta de a predica Evanghelia Domnului Nostru Isus Cristos a scos din manastirile lor pe multi calugari irlandezi si le-a indrumat pasii spre tinuturile impadurite ale Europei Continentale ; intre acesti misionari veniti din «insula sfintilor» un loc deosebit il are Sfantul Columban.
El s-a nascut in Irlanda, pe la anul 540 si a intrat in manastirea din Bangor si sub indrumarea severului abate Congall ; si-a format un temperament hotarat, energic ; iubea cu pasiune pe Cristos, era neinfricat si indarjit in activitatea lui, ii placea poezia si natura, parea un prieten vechi al animalelor si tinea la obiceiurile si pamantul patriei sale. La chemarea regelui burgunzilor a trecut in Franta impreuna cu alti doisprezece calugari. Aici a intemeiat mai multe manastiri dupa modelul celor irlandeze, printre care manastirea din Luxeuil a devenit un fel de pepiniera de episcopi si misionari. Cerea o respectare stricta a regulilor manastiresti si a vietii crestine in general ; scria papei scrisori vehemente, dar se numea pe sine «cel mai timid dintre oameni» si semna «Columban pacatosul» ; a incercat sa introduca o disciplina severa si la curtea regelui Thierri, dar s-a lovit de rezistenta reginei Brunhilda ; dupa obiceiul din patria sa, a impamantenit si a sustinut practica marturisirii individuale. In toata Europa numele lui era venerat, dar si temut.
Datorita uneltirilor de la curtea regala, Columban a trebuit sa paraseasca Luxeuil-ul si determinat de unele imprejurari in care el a vazut mina Providentei divine, s-a indreptat spre Italia. Aici a fost bine primit de regele longobard Agilulf, care i-a permis sa-si reia activitatea misionara.  Cu un an inainte de moarte, in 614, a inaugurat ultima manastire intemeiata de el, in localitatea Bobbio din tinutul italian Erilia. Tinand seama de faptul ca in acele vremi manastirile erau nu numai centre de viata calugareasca, dar si focare de cultura si civilizatie, Sfantul Columban este considerat o mare personalitate a timpului sau si unul dintre ctitorii monahismului apusean.