Home
About us
F.A.Q.
Client account
Contact

26 Noiembrie - Sf. Leonard De Porto Maurizio

26 Noiembrie - Sf. Leonard De Porto Maurizio

Sfantul Leonard De Porto Maurizio (1676—1751)
Sarbatoare: 26 noiembrie


In istoria Bisericii romano-catolice, Sfantul Leonard de Porto Maurizio a ramas ca apostol al devotiunii «Calea Crucii»,  in timpul vietii a binecuvintat Via Crucis in peste cincisute de biserici, predicator inflacarat al Patimilor Domnului, cinstitor zelos al Neprihanitei Zamisliri, inainte de proclamarea oficiala a dogmei, salvatorul de la ruina ai Coloseului. Fiu al capitanului de marina Domenico Cassanova, Leonard s-a nascut intr-un umil port pescaresc din golful Genovei, N-V Italiei, in anul 1676. La botez a primit numele Paul si peste putin timp a ramas orfan de tata. Deoarece avea o mare dorinta de invatatura si parea inzestrat cu calitati deosebite, mama impreuna cu rudele au facut eforturi si l-au trimis la Roma sa-si faca studiile in Colegiul Roman. Aici, la virsta de 21 de ani, cere sa fie primit in ordinul calugarilor franciscani si isi continua studiile teologice la Colegiul Sfantui Bonaventura de pe colina palatina. Dupa ce este sfintit preot, a fost insarcinat cu predicarea misiunilor populare in diferite regiuni ale Italiei.
Timp de aproape jumatate de veac, glasul sau a rasunat in toate regiunile peninsulei, cu opriri mai indelungate in partile Frantei. Oamenii veneau uneori zeci de kilometri pe jos, pentru a-1 asculta pe noul apostol care asezandu-le in fata Crucea lui Isus si icoana Fecioarei Neprihanite, ii ajuta sa-si cunoasca adancul sufletelor, pacatele si viciile in toata gravitatea lor, fara a cruta pe bogatasii si mai marii zilei ; in acelasi timp ii conducea cu dragoste si intelepciune la izvoarele curatitoare si intaritoare ale sfintelor taine. Despre puterea de convingere a cuvintului sau ne dau marturie nenumarate fapte extraordinare. In Corsica, dupa o predica despre Patimile lui Cristos, multimi de ascultatori aflati in dusmanie de veacuri, au descarcat armele in aer si s-au imbratisat in semn de impacare. La Florenta, cind se anunta ora de incepere a predicilor,  se inchideau toate localurile, chiar bordeiele, iar cetatenii, intre care se amestecau si prostituatele, se indreptau spre biserica unde predica fratele Leonardo. La 27 decembrie 1750, an proclamat de catre papa Benedict al XVI-lea «An jubiliar», Sfantul Leonard a predicat Calea Sfintei Cruci in Colossaeum, imensul amfiteatru construit de imparatii Vespasian si Titus, in care se desfasurasera sangeroasele lupte de gladiatori si sfarsisera prin moarte de martiri mii de crestini.  Dupa caderea imperiului roman a fost considerat un simbol al cruzimii omenesti si lasat in parasire, devenind cariera de piatra si marmora pentru diferite constructii din Roma.
Sfantul Leonard a propus papei sa predice «Calea Crucii» pe locul unde primii crestini au cinstit Crucea Sfanta a Mantuitorului prin moartea lor. A fost un gind inspirit in special pentru ca era pentru prima data cand in amfiteatrul colosal se oficia o slujba religioasa. Colossaeum a devenit loc sfant, spre care credinciosii au inceput sa se indrepte in pelerinaje pioase si insusi papa, in fiecare an de Vinerea Mare purtand o cruce mare in maini, strabate din nou «Drumul Crucii» trasat de inflacaratul apostol.
Sfantul Leonard de Porto Maurizio a fost si un aprins sustinator al invataturii despre Neprihanita Zamislire ; el l-a convins pe papa Benedict al XlV-lea sa convoace «un Conciliu fara cheltuieli», adica sa faca un referendum in scris cu toti episcopii catolici si sa procedeze la proclamarea ca dogma a acestei invataturi.
Papa a pregatit un document in acest sens, document care din diferite motive nu a mai fost publicat.
A lucrat neobosit patruzeci si patru de ani si prin cuvantul sau a descoperit nenumaratelor inimi intelepciunea si puterea Crucii lui Cristos. Dumnezeu a voit ca Sfantul Leonard sa marturiseasca  si prin fapte ceea ce a invatat pe altii ; simtindu-se slabit, s-a retras in Colegiul Sf. Bonaventura din Roma, unde, dupa o suferinta purtata cu rabdare, a inchis ochii in ziua de 26 noiembrie 1751. La catafalcul lui s-a adunat intreaga Roma, in frunte cu Sfantul Parinte Papa, care, exprimand sentimentele tuturor, a spus : «Am pierdut mult, dar am castigat un nou mijlocitor in cer».