Acasa
Despre noi
Intrebari frecvente
Cont Client
Contact

30 Noiembrie - Sf. Andrei

30 Noiembrie - Sf. Andrei

 

Sfantul Apostol Andrei
Sarbatoare: 30 noiembrie

Intre cei doisprezece apostoli alesi de Domnul nostru Isus Cristos sa fie «pescari de oameni», un loc deosebit il ocupa Sfantul Andrei, fratele lui Simon Petru ; el a fost chemat mai inainte de ceilalti si pentru acest motiv grecii ii acorda supranumele de «protocletul». De asemenea, el este acela care a mijlocit intalnirea dintre fratele sau si Mesia, precum si intalnirea unui grup de straini cu Isus (Ioan.XII, 20), motiv pentru care unii sfinti parinti il mai numesc si «mijlocitorul».
Impreuna cu fratele sau Simon si cu tatal lor Iona se ocupau cu pescuitul si locuiau pe malul lacului Genezaret, in orasul Cafarnaum, unde se stabilisera venind din Betsaida. Cand s-a raspandit vestea ca pe malul de jos al Iordanului a aparut un profet care predica si boteza, cerand tuturor o schimbare a vietii, Andrei i-a lasat pe ai sai si a coborat «in jos, pe langa firul apei, dornic sa afle daca nu cumva au inceput a se implini spusele prorocilor de demult. Aici l-a intalnit pe Ioan, fiul iui Zebedeu, un alt pescar, mai tanar decat el, necasatorit si amindoi si-au propus sa ramana mai multa vreme aproape de profetul tanar si inflacarat. Spre uimirea lor, Ioan Botezatorul intr-una din zile le-a atras atentie asupra unui strain ce se apropia de ei, spunindu-le : «Iata Mielul iui Dumnezeu, iala-Lpe Acela care ia asupra sa pacatele lumii» (Ioan I, 35). Manati de un indemn tainic, cei doi prieteni au pornit pe urmele strainului si l-au rugat sa le arate locuinta lui, ca sa stie unde-1 pot afla cind vor dori sa-l mai vada, dar Isus  i-a retinut la dansul toata dupaamiaza, stand de vorba pina seara tarziu ; le-a rasplatit astfel dorinta fierbinte de a intelege semnele timpului. Andrei si Ioan s-au atasat cu toata inima de Isus ; au inteles ca El este cel vestit de Cartile Sfinte si au inceput sa impartaseasca bucuria lor celor cu care se intalneau. Primul pe care l-a intalnit Andrei a fost fratele sau Simon si are meritul de a-1 fi convins ca intradevar Mesia se afla intre oameni ; Simon are meritul de a fi crezut cel dintai marturiei date de un om despre Mesia ; poate ca aceasta credinta l-a indemnat pe Isus sa-i schimbe numele din Simon in Piatra, pregatindu-1 pentru misiunea ce avea sa i-o incredinteze mai tarziu.
Andrei si Petru s-au reintors la activitatea lor de pescari, la familiile si viata lor obisnuita. Isus insusi, dupa intemnitarea si decapitarea lui Ioan Botezatorul, a parasit Nazaretul si a venit in orasul Cafarnaum, probabil impreuna cu Sfanta Fecioara Maria, avind ocazia sa se intilneasca si sa discute de mai multe ori cu prietenii sai de pe malul Iordanului, pe care, in cele din urma, i-a chemat sa i se alature : «Veniti dupa mine si va voi face pescari de oameni» (Matei, IV, 20) Andrei si Simon au pornit cu dragoste si incredere pe drumul care ii va duce prin multe tari straine, sa imparta oamenilor «Vestea cea Brma».
Despre Sfintul Andrei se mai -vorbeste de doua ori in Noul Testament si atunci cand se dau numele apostolilor lui Isus, el este amintit totdeauna dupa fratele sau Simon, devenit Petru.
Dupa inaltarea la cer a Domnului, numele sau nu mai este amintit in Noul Testament, dar traditia si multe scrieri apocrife ne dau unele indicatii. Dupa cum afirma istoricul Eusebiu (256—340), Sfintul Andrei si-a desfasurat activitatea apostolica in tinuturile din jurul Marii Negre si a sfarsit viata in Grecia, la Patras, unde a fost rastignit pe o cruce in forma de X. Ramasitele sale pamantesti s-au pastrat cu veneratie la Patras, apoi au fost transportate la Constantinopol, de unde au fost aduse la Amalfi in Italia; in anul 1462 corpul Sfantului Andrei a fost adus la Roma. Papa Paul al VI-lea, in spiritul ecumenic promovat de Conciliul Vatican II, a dispus ca pretioasa relicva sa fie predata Bisericii din Rasarit, avand in vedere ca Sfantul Andrei este patronul orasului Constantinopol si al Patriarhatului Ecumenic. Sarbatoarea Sfintului Andrei se tine la 30 noiembrie, inca de pe vremea Sfintului Grigorie de Nazianz (335—390).
*************
Pornind de la cuvintele grecesti aner — andros = om, si andreios = curajos, s-au format multe nume de persoane, exprimind calitatea de om energic, curajos, barbat vrednic. Exista si o forma feminina Andreea ; amandoua prenumele au multe variante si diminutive. Credintele populare au facut din Sfantul Andrei «mai marele peste lupi» deoarece 30 noiembrie este considerat «cap de iarna», inceputul «lunii lupilor», luna decembrie, care mai este numita «luna lui Andrei», popular «indrea». Aceasta asociere intre Sfantul Andrei si primejdiile timpului de iarna poate aminti misiunea incredintata apostolilor de a «scoate pe diavoli», de a intari sufletele oamenilor impotriva uneltirilor nimicitoare ale Duhului Rau. Sfantul Andrei ne spune impreuna cu fratele sau Petru : «Fiti cumpatati si privegheati, caci potrivnicul vostru, diavolul, umbla racnind ca un leu si cauta pe cine sa inghita ; caruia sa-i stati impotriva, ramanand tari in credinta» (Petru, 5, 8—9).