Maison
De nous
Questions fr�quentes
Compte du Client
Contact

Novena in cinstea Sf. Petru si Pavel

Novena in cinstea Sf. Petru si Pavel

Sf. Apostol Paul (n. Tarsus- Cilicia 5 dC - 67 Roma)

Paul, cooptat in colegiul apostolic de insusi Cristos pe drumul Damascului, instrument ales pentru a duce numele sau inaintea popoarelor, este cel mai mare misionar al tuturor timpurilor, avocatul paganilor, apostolul popoarelor, cel care impreuna cu Petru a facut sa rasune mesajul evanghelic in lumea mediterana. Apostolii Petru si Paul au pecetluit prin martiriul de la Roma, aproape de anul 67, marturia Invatatorului lor. (Mess. Rom.)

Patronaj: episcopi, misionari, sentinele (tineri si tinere) apartinand miscarii Scout.

Etimologie: Paul = mic de statura, din latina Emblema: spada Sf. Petru, apostol (n. Bethsaida (Galileea) - † Roma, 67 d.C.) Petru, ales de Cristos ca fundament al bisericii, purtatorul cheilor imparatiei cerurilor (Mt 16,13-19), pastor al turmei sfinte (Ioan 21,15-17), sprijinul fratilor sai (Lc 22,32), este prin persoana sa si prin predecesorii sai semnul vizibil al unitatii si al comuniunii credintei si al caritatii. Apostolii Petru si Paul au pecetluit prin martiriul de la Roma, aproape de anul 67, marturia lor fata de Invatator. (Mess. Rom.) Patronaj: papi, pescari.

Etimologie: Petru = piatra, stanca patrata, din latina Emblema: chei, cruce intoarsa, plasa pescarului Sarbatoare: 29 iunie.

Novena in cinstea sfintilor Petru si Paul (Ea incepe la 20 iunie, dar poate fi spusa in orice moment al anului)

V. Dumnezeule, vino in ajutorul meu. R. Doamne, grabeste-te sa ma ajuti.

Slava Tatalui....

Ziua intaia Gloriosi principi ai apostolilor, sfinte Petru si sfinte Paul, care ati fost primii care ati predicat invatatura cereasca, si care ati pus-o primii in practica; voi ale caror fapte nu au avut niciodata alt motiv decat vointa divina; voi a caror moarte nu a fost decat o jertfa a celei mai generoase ascultari, obtineti-ne, o discipoli privilegiati ai lui Isus Cristos, acest spirit evanghelic de ascultare perfecta care arata in noi imitatori fideli ai exemplelor voastre; faceti ca noi sa implinim in toate vointa divina pana la moarte; pentru ca dupa ce-l vom fi urmat cu fidelitate pe Isus Cristos impreuna cu voi, pe pamant, noi sa putem de asemenea fi primiti in cer, pentru a canta acolo victoriile milostivirii divine, care sunt pregatite celor care sunt cu adevarat ascultatori.

Tatal nostru, Bucura-te Marie, Slava Tatalui

Ziua a doua “Faceti pocainta pentru pacatele voastre”, iata, o sfinte Petru, care a fost concluzia primului tau discurs, si iata care este maxima fundamentala pe care tu nu ai incetat niciodata sa o anunti tuturor oamenilor, pe tot parcursul apostolatului tau. Tu, slavite sfant Paul, justificand, in fata regelui Agripa, predica ta, i-ai putut spune ca ea consta in principal in a anunta oamenilor pocainta si a-i angaja pe toti sa se converteasca la Dumnezeu si sa faca fapte ale unei sincere pocainte. Aceste invataturi, o sfinti apostoli, voi ni le dati si noua in minunatele voastre Scrisori. Glasurile voastre ceresti sa aiba o tarie irezistibila asupra inimilor noastre, sa ne inspire o teama salutara, sa ne faca sa varsam lacrimi de cainta si sa perseveram in imitarea inflacararii voastre in a practica pocainta, pentru ca noi sa obtinem, in cer, aceasta bucurie care este rezervata tuturor celor care, pe pamant, varsa lacrimi de cainta.

Tatal nostru, Bucura-te Marie, Slava Tatalui

Ziua a treia

Principi slaviti ai apostolilor, sfinte Petru si sfinte Paul, voi ati fost pentru intregul univers, si intr-un chip cu totul deosebit pentru Roma, primii slujitori ai Evangheliei lui Isus Cristos si primii intemeietori ai credintei sale. Priviti-ne, o sfinti apostoli, cu aceeasi bunatate cu care voi i-ati privit pe primii crestini, obtineti-ne aceasta credinta vie, eficace, sincera, generoasa care i-a sfintit, prin slujirea apostolatului vostru. Ei au fost un glorios monument al puterii slujirii voastre apostolice; faceti ca si noi sa fim un monument nu mai putin admirabil al puterii ocrotirii voastre. Faptele noastre, obiceiurile noastre sa se asemene in mod perfect cu faptele si obiceiurile acelor fericiti crestini, pentru ca noi sa fim cu totul uniti prin practicarea aceleiasi credinte minunate; si faceti ca noi sa fim in cer, impreuna cu Isus Cristos, mostenitorii fericirii vesnice de care se bucura ei, dupa ce am fost, pe pamant, prin mila lui Dumnezeu, mostenitorii credintei lor.

Tatal nostru, Bucura-te Marie, Slava Tatalui

Ziua a patra

Tu ne spui in scrisorile tale, o principe slavit al apostolilor, sfinte Petru: “Amintiti-va, fratii mei, ca Isus Cristos ne-a renascut prin invierea sa si ne-a dat o vie speranta ca vom invia intr-o zi impreuna cu el si ca aceasta speranta, daca o pastram pana la moarte, ne va pune in posesia mostenirii care nu va pieri niciodata”. Si tu, slavite Sfant Paul, le scriai credinciosilor ca pe calea Domnului se intalnesc multe necazuri, dar ca prin speranta in Isus Cristos se depasesc, pentru ca aceasta speranta nu ne poate insela. Voi, sfintilor Apostoli, ati practicat la cea mai inalta perfectiune aceasta virtute divina. Voi i-ati incercat pe pamant efectele cele mai minunate si pentru aceasta sunteti rasplatiti foarte mult in cer. Prin aceasta speranta eroica pe care v-a dat-o Isus Cristos pe pamant, prin aceste roade glorioase pe care le-a dat aceeasi virtute apostolatului vostru si prin aceasta rasplata imensa pe care ea v-a meritat-o in cer, obtineti-ne tuturor o speranta crestina, de neclintit si generoasa,care sa ne obtina harul de a respecta Legea lui Dumnezeu si sa ne aduca mantuirea vesnica; aceasta speranta sa ne incurajeze, sa ne faca sa cooperam fidel cu toate harurile sale si sa ne puna in posesia mostenirii vesnice in cer.

Tatal nostru, Bucura-te Marie, Slava Tatalui

Ziua a cincea

Slaviti principi ai apostolilor, Sfinte Petru si Sfinte Paul, modele foarte desavarsite ale rabdarii crestine, voi ati aratat, prin practicarea continua si eroica a acestei virtuti, ca erati adevarati slujitori ai lui Dumnezeu si vrednicii sai ambasadori pe langa oameni, pentru a le predica adevarurile vesnice. Intregul pamant a fost martor al exemplelor minunate de rabdare pe care le-ati dat, dar mai ales Roma a fost teatru al lor timp mai indelungat decat alte regiuni si intr-un mod mai special. De peste nouasprezece veacuri, Roma continua sa-si aminteasca si sa cinsteasca cu pietate casele, inchisorile, lanturile, crucile, pe care le-ati consacrat prin faptele cele mai eroice ale rabdarii voastre; si aceleasi acte de rabdare au angajat o multime nenumarata de romani sa imbratiseze legea lui Isus Cristos si sa o imbratiseze cu o astfel de inflacarare incat un foarte mare numar dintre ei au pecetluit-o cu sangele lor si au concurat impreuna cu voi prin radarea in martiriu. Exemplul vostru sa exercite mereu o mare influenta asupra noastra a tuturor, asa cum a facut-o asupra gloriosilor nostri inaintasi; si atatea sfinte monumente ale rabdarii voastre pastrate in acest oras maret sa-i pastreze pentru totdeauna, impreuna cu cinstea de a-l adaposti in liniste in sanul sau pe vicarul lui Isus Cristos, gloria de nespus de a fi centrul adevarului, pentru intregul univers; aceste monumente purtand o indelungata si salutara influenta a virtutii voastre, sa ne faca sa imbratisam in mod curajos crucea si sa mergem cu generozitate pe urmele lui Isus Cristos, pana cand vom ajunge, impreuna cu voi, in imparatia sa si vom gasi in el odihna vesnica.

Tatal nostru, Bucura-te Marie, Slava Tatalui

Ziua a sasea

Slaviti principi ai apostolilor, sfinte Petru si sfinte Paul, predicii voastre si zelului vostru ii datoreaza Biserica Catolica raspandirea sa, stabilitatea sa si pastrarea sa. Tu, Sfinte Petru, cu putin inainte de a-ti jertfi viata pentru Isus Cristos, ai promis cu un zel cu totul parintesc, tuturor crestinilor, ca ii vei avea mereu prezenti in sufletul tau si ca iti vei aminti de ei in bucuria Domnului. Zelul tau, Sfinte Paule, te-a facut sa ai grija, in timp ce erai in aceasta viata, nu numai de nevoile celor care traiau atunci, dar si ale acelora care aveau sa existe in secolele viitoare. Grijile tale deosebite sa fie asadar constante si eficace si pentru noi; fa si pentru noi ceea ce ai promis ca prin mijlocirea ta, Dumnezeul atotputernic sa ridice asupra noastra mana sa binefacatoare, asa cum a ridicat-o odinioara asupra atator popoare, prin intermediul predicarii tale. Domnul sa le dea slujitorilor sai aceasta virtute pe care v-a dat-o, sa pastreze, in toata Biserica, aceasta religie sfanta pe care devotamentul vostru a intemeiat-o in ea, si toate aclamatiile sa-l marturiseasca si sa-l adore pe Tatal, pe Fiul si pe Duhul Sfant, unic in natura sa, dar Dumnezeu in trei persoane.

Tatal nostru, Bucura-te Marie, Slava Tatalui

Ziua a saptea

O principi slaviti ai apostolilor, sfinte Petru si sfinte Paul, fericitii locuitori ai Romei sunt monumentul cel mai admirabil si cel mai glorios al dragostei voastre deosebite. Antica, superba Roma a baut din potirul infam al destrabalarilor si nelegiuirilor de tot felul: ea s-a adapat cu sangele a nenumarati martiri ai lui Isus Cristos si, ca pedeapsa a unei asa de mari nelegiuiri si a atator sacrilegii, ea a fost ruinata si nu mai exista. Roma care exista astazi isi datoreaza existenta si gloria catedrei apostolice, ramasitelor voastre pamantesti, mormintelor voastre venerabile, o principi ai apostolilor. Priviti asadar orasul vostru si continuati sa-i acordati, pentru secolele viitoare, binefacerile ocrotirii voastre. Indepartati din acest oras, si de la toti cei care il locuiesc, aceste vicii care au ruinat Roma antica si vinovata. Faceti-i sa creasca si sa se perfectioneze in toate virtutile care trebuie sa straluceasca in metropola sfintei religii a lui Isus Cristos si faceti astfel din ce in ce mai venerabila glorioasa catedra suprema a adevarului. Luati-l sub ocrotirea voastra speciala pe Sfantul nostru Parinte Papa, Sacrul Colegiu, pe episcopi si pe toti pastorii de suflete, pe regi si pe toti cei care guverneaza imparatiile pamantului, pe popoarele crestine, pentru ca ei sa cinsteasca religia printr-o viata sfanta, natiunile necredincioase, schismatice si eretice, pentru ca ele sa ajunga la cunoasterea adevarului, pe toti cei drepti, pentru ca ei sa persevereze in dreptate, pe toti pacatosii, pentru ca ei sa se converteasca, in sfarsit pe toti credinciosii raposati, pentru ca toti sa ajunga la slava vesnica, dupa ce au fost, toata viata lor, atasati de religia pe care ati intemeiat-o voi.

Tatal nostru, Bucura-te Marie, Slava Tatalui

Ziua a opta

Principi slaviti ai apostolilor, sfinte Petru si sfinte Paul, pentru a face sa straluceasca slava ocrotirii voastre, pentru a face puterea voastra amabila si infricosatoare, totodata, fata de univers si mai ales fata de Roma, tu l-ai indemnat pe marele sfant Leon sa reprime orgoliul si furia lui Attila, care ameninta sa distruga complet Italia si mai ales orasul Roma. Acest rege barbar v-a vazut atunci, stand in picioare alaturi de acest pontif venerabil: el a vazut bratul vostru inarmat cu sabia Domnului; a vazut atitudinea formidabila cu care voi amenintati viata sa, daca el refuza sa asculte de voi. El a devenit palid, a tremurat, acest barbar, l-a respectat pe Leon, l-a cinstit, a ascultat de el, si, spre marea uimire a intregului univers, el s-a intors din drum. Astfel Roma a fost salvata prin voi de macel si de tot felul de nenorociri. O putere admirabila! O rusinare a orgoliului omenesc! O glorie imensa a ocrotirii apostolice! Binevoiti, o sfintilor apostoli, sa ridicati si pentru noi mainile voastre binefacatoare si redutabile. Fiti alaturi de noi si aparati-ne impotriva dusmanilor legii lui Isus Cristos; umiliti-i prin glasul vostru puternic; rusinati-i si aduceti-i la sentimente de cainta; pentru ca, cunoscand, si ei, si marturisindu-l pe Isus Cristos, sa aiba fericirea de a se sfinti si de a lucra in mod sigur la mantuirea lor.

Tatal nostru, Bucura-te Marie, Slava Tatalui

Ziua a noua

Principi gloriosi ai apostolilor, sfinte Petru si sfinte Paul, voi ati dobandit de la Domnul harurile cele mai pretioase si cele mai abundente ale spiritului lui Isus Cristos. Acest spirit este un spirit de iubire si de caritate, si acest spirit de caritate si de iubire a animat fara incetare actiunile voastre apostolice. Prin acest spirit, voi ati sfintit lumea intreaga si in special Roma. Pe acest teatru al universului, cand in inchisori, cand impovarati cu lanturi, pe esafoduri si sub bratele ucigase ale calailor, voi ati aratat oamenilor ceea ce poate infaptui intr-o inima crestina iubirea fata de Isus Cristos. Drept monument indestructibil al acestei iubiri, voi ati voit ca Roma sa fie mostenitoarea ramasitelor voastre pamantesti; acolo sa se odihneasca ramasitele voastre venerabile; acolo sa fie glorificate mormintele voastre sfinte. Ah! Niste monumente asa de pretioase sa nu fie inutile pentru noi si acest pamant, sfintit prin sangele vostru si prin actul cel mai sublim si mai desavarsit al iubirii voastre fata de Dumnezeu, sa fie mereu facut rodnic prin aceasta caritate divina. Aceasta caritate sa imbratiseze, prin mijlocirea voastra, toate inimile noastre; aceste zile, dedicate amintirii caritatii voastre divine, sa decurga pentru noi in practicari continue ale acestei virtuti; spiritual de dragoste fata de Isus Cristos sa anime zilele pe care noi le mai avem de trait pe pamant, si ultimul act in aceasta viata sa fie un act perfect de caritate care, punand capat zilelor noastre muritoare, sa fie inceputul zilelor nemuritoare, in timpul carora noi vom putea, impreuna cu voi, sa-l iubim, sa-l binecuvantam, sa-i multumim Tatalui, Fiului si Sfantului Duh, in vecii vecilor. Amin.

Tatal nostru, Bucura-te Marie, Slava Tatalui

Rugaciune Se va spune in fiecare zi din timpul novenei:

Preasfintilor Principi ai apostolilor, Petru si Paul, noi, slujitorii vostri umili si devotati, il binecuvantam, il laudam si-i multumim Domnului Nostru Isus Cristos pentru ca a voit sa va desemneze ca ocrotitori si patroni ai intregii Biserici catolice. Voi ati fost pentru intregul univers primii predicatori ai adevarurilor evanghelice, intemeietorii religiei crestine, modelele cele mai desavarsite ale tuturor virtutilor si principalii slujitori ai celor mai mari milostiviri ale lui Dumnezeu. Voi, preasfinti principi ai apostolilor, voi, invatatori ai nostri, avocati ai nostri, parinti ai nostri, din inaltimea acestor tronuri cu totul stralucitoare de o lumina imensa, pe care voi sunteti asezati in imparatia cereasca, indreptati mereu priviri de bunavointa asupra intregii sfinte Biserici catolice. Urechile voastre, ochii vostri sa fie in mod continuu indreptati asupra ei; priviti nevoile ei, ascultati rugaciunile ei, impliniti dorintele ei. Rugati-va fara incetare si implorati de la Dumnezeu tot felul de favoruri pentru crestinatate. Voi sunteti cei care ati stabilit-o, care ati pastrat-o pana in aceasta zi, si tot voi, prin ocrotirea voastra, veti pastra mereu in mijlocul ei catedra infailibila a adevarurilor vesnice. Intindeti spre acela, care este asezat pe ea si care ne conduce, mana voastra binefacatoare si dati-i aceasta sabie de aur, care este sabia Divinitatii si care-i va extermina in mod glorios pe toti dusmanii adevarului. Prin voi legea, pacea, dragostea lui Isus Cristos sa domneasca in intregul univers; ocrotiti-i pe toti locuitorii acestui oras, pe toti membrii acestei dieceze, si faceti sa domneasca intr-un mod special printre noi aceleasi virtuti ceresti, pentru ca, prin mijlocirea voastra, noi si toti fratii nostri in Isus Cristos, sa implinim in mod constant poruncile sale evanghelice si ca, prin aceasta, noi sa avem fericirea dea a impartasi impreuna cu voi imparatia vesnica. Asa sa fie. Antifona: Astazi, Simon Petru a urcat pe cruce; astazi, acela care are cheile imparatiei cerurilor a plecat plin de bucurie la Isus Cristos; astazi, apostolul, sfantul Paul, lumina universului, si-a plecat capul sub sabie si a primit coroana martiriului pentru numele lui Isus Cristos. R. Ei au anuntat lucrarile lui Dumnezeu. V. Si au avut intelegerea operelor sale. Sa ne rugam Doamne, fii present la rugaciunile noastre; si plini de incredere in milostivirea ta noi iti cerem, prin mijlocirea sfintilor tai apostoli, Petru si Paul, sa ne ajuti din inaltul cerului, in bunatatea ta. Prin Isus Cristos, Domnul Nostru. Amin. Rugaciune Se va spune la sfarsitul ultimei zile a Novenei O sfintilor Apostoli, Petru si Paul, eu N., va aleg, astazi si pentru totdeauna, ca ocrotitorii mei si avocatii mei. Eu ma bucur cu umilinta impreuna cu tine, sfinte Petru Principe al Apostolilor, pentru ca tu esti aceasta piatra pe care Isus Cristos a zidit Biserica sa, si impreuna cu tine, sfinte Paul, ales de Dumnezeu ca un vas pretuit, si pentru a predica adevarul in intregul univers. Obtineti-mi, va rog, o credinta vie, o speranta ferma si o dragoste desavarsita, o dezlipire completa de mine insumi, dispretul fata de lume, rabdarea in nenorociri, umilinta in prosperitate, reculegerea in rugaciune, curatia inimii, intentia sfanta in actiunile mele, grija de a ma achita de datoriile starii mele, fidelitatea in propunerile mele, resemnarea la vointa divina si perseverenta in harul lui Dumnezeu pana la moarte, pentru ca, dupa ce voi fi invins, prin mijlocirea si meritele voastre, ispitele lumii, ale diavolului si ale trupului, sa ma fac vrednic de a aparea inaintea supremului si vesnicului pastor de suflete,Isus Cristos, care, impreuna cu Tatal si cu Duhul Sfant, vietuieste si domneste in vecii vecilor, pentru a ma bucura de el si a-l iubi pe vecie. Asa sa fie. Tatal Nostru, Bucura-te Marie, Slava Tatalui Printr-o Scrisoare Papala din 28 iulie 1778, Papa Pius al VI-lea a acordat 100 de zile de indulgente tuturor crestinilor care, fiind caiti, recita cel putin o data pe zi rugaciunea urmatoare,cu 1 Tatal Nostru, 1 Bucura-te Marie, 1 Slava Tatalui in cinstea sfintilor Apostoli Petru si Paul: si indulgenta plenara daca, in orice sarbatoare a sfantului Petru sau a sfantului Paul, sau intr-una din cele noua zile care preced aceste sarbatori sau, dintre cele opt care le urmeaza, dupa ce s-au spovedit si impartasit, ei viziteaza cu evlavie o biserica sau un altar dedicate acelorasi Apostoli, si recita acolo rugaciunea ce urmeaza, rugandu-se in plus pentru Sfanta Biserica si pentru Suveranul Pontif. Imprimatur + Ig. Episc. Marianopolitanus