Home
About us
F.A.Q.
Client account
Contact

N. la Sarb. Cristos Regele Universului

N. la Sarb. Cristos Regele Universului

+ISTORIE:
Sarbatoarea lui Cristos Regele universului a fost stabilita de Papa Pius al XI-lea, la 11 decembrie 1925.
Sarbatoare este si ultima duminica din timpul de peste an al Bisericii. Duminica urmatoare va fi prima Duminica din Advent.

+CUVANTUL LUI DUMNEZEU:
“Mi-a fost data toata puterea in cer si pe pamant. Asadar, mergand, faceti ucenci din toate neamurile, botezandu-i in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, invatandu-i sa tina toate cate v-am poruncit! Si iata, eu sunt cu voi in toate zilele, pana la sfarsitul lumii!” (Matei 28, 18).
Acestea sunt ultimele cuvinte ale lui Cristos cel inviat in evanghelia sfantului Matei. Ele ne ajuta sa descoperim dimensiunile nebanuite ale misteruluilui pe care Biserica il sarbatoreste pentru a incorona anul liturgic: misterul lui Cristos Rege, al regalitatii lui Cristos.

+EXPLICATII
Faptul ca Cristos este Rege, inseamna a afirma, la un prim nivel, ca Cristos are putere nu numai asupra pamantului, dar asupra intregului cosmos.
Inseamna si a proclama ca el este stapanul istoriei pentru toate popoarele si in toate timpurile si ca el conduce in mod suveran destinul fiecarui om, al fiecarui cuplu, al fiecarei familii, al fiecarei comunitati…
A ne ruga lui Cristos Rege, inseamna a recunoaste ca iubirea lui Cristos ii da toate drepturile; inseamna a recunoaste ca Cristos are dreptul sa ne iubeasca cum vrea, atat cat vrea.
Acela pe care il sarbatorim ca Regele nostru, este Fiul lui Dumnezeu care este de asemenea fiul Mariei. Stapanul timpului si al istoriei a spus ”mama” unei femei de pe pamant, si este acelasi Isus Cristos care are toata puterea in cer.
Destui oameni, este adevarat, chiar printre crestini, s-ar putea supara pe aceasta sarbatoare a lui Cristos Rege, spunand: ”aceasta stapanire a lui Cristos asupra istoriei nu este cu adevarat evidenta!” Dar Isus ne-a prevenit de mai inainte, cand el i-a raspuns lui Pilat: ”Imparatia mea nu este din lumea aceasta” (Ioan 18,37).
Sarbatoarea lui Cristos Rege nu celebreaza triumful Bisericii, dar mai degraba intrarea Bisericii in opera universala a lui Cristos cel milostiv. Dar in acest Domn atat de apropiat de noi, noi il recunoastem cu bucurie, cu entuziasm, pe stapanul lumiii si al istoriei, ”pentru ca in numele lui Isus sa se plece tot genunchiul in cer, pe pamant, si in tot locul, si orice limba sa proclame: ‘Isus Cristos este Domn, spre slava lui Dumnezeu Tatal’”.

+SA NE RUGAM ASTFEL IN FIECARE ZI A NOVENEI:
*In numele Tatalui si al Fiului si al Duhului Sfant. Amin!
*Cantati (recitati) un mic cantec in cinstea Duhului Sfant, pe care il cunoasteti.
*Rugaciunea Novenei
Doamne, in aceasta zi, in care noi preamarim maretia ta, in care suntem asa de fericiti sa-ti aducem multumirea noastra, fa-ne sa renuntam la toate adevarurile noastre, meschine si triste, pentru a imbratisa Adevarul, unic, al tau. Vino si domneste in inimile noastre, vino sa intemeiezi acolo pacea pe care tu singur o poti da.
Fa-ne sa traim dupa legea imparatiei tale, primeste-ne in milostivirea ta, intipareste-o in inimile noastre prin focul Duhului tau. Invata-ne sa nu retinem nimic pentru noi insine, pentru ca Dumnezeu sa poata ocupa tot locul in inimile noastre.
Noi te aclamam si te alegem, pe tine mantuitorul nostru, pe tine „alfa si omega, acela care este, care era si care vine, Cel Atotputernic”. Tu singur poti umple inimile noastre, tu singur, Doamne, da un sens vietilor noastre, tu esti Isus, Cristos si Domn!
Noi toti de pe pamant avem nevoie de tine.
Tie, Mielul lui Dumnezeu, impreuna cu Tatal si cu Duhul Sfant, sa-ti fie Imparatia, Puterea si Slava, in vecii vecilor. Amin!
*Cantati un cantec de lauda, pe care il cunoasteti, spre Slava lui Isus Cristos.
*Pastrati un timp de tacere si de multumire.
*Rugati-va un Tatal Nostru si un Bucura-te Marie.
*In numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh. Amin!

*CRISTOS REGELE SA NE BINECUVANTEZE!