Home
About us
F.A.Q.
Client account
Contact

21 Noiembrie - Prezentarea la templu a Sf. Fecioare Maria

21 Noiembrie - Prezentarea la templu a Sf. Fecioare Maria

Prezentarea in templu a Sfintei Fecioare Maria
Sarbatoare: 21 noiembrie


             Comemorarea Prezentarii in Templu a Sfintei Fecioare este de o insemnatate deosebita, nu numai pentru ca aminteste unul dintre misterele vietii aceleia care a fost aleasa de Dumnezeu sa fie Mama a Fiului sau si Mama a Bisericii si nu numai pentru ca "prezentarea" Mariei prefigureaza "prezentarea" in fata Tatalui Vesnic a tuturor crestinilor; aceasta comemorare este un act concret de ecumenism, de intalnire cu fratii nostri din Orient. In nota care insoteste textul liturgic din "Liturgia Horarum", cartea folosita de preoti pentru rugaciunea zilnica, se spune: "In ziua de 21 noiembrie, ziua sfintirii bisericii 'Sfanta Maria cea Noua' ridicata langa Templul din Ierusalim, sfintire ce s-a facut in 543, sarbatorim impreuna cu crestinii din Orient 'consfintirea' prin care chiar din copilarie Maria s-a daruit pe ea insasi lui Dumnezeu, la inspiratia Duhului Sfant, care i-a umplut sufletul cu harul sau, din prima clipa a zamislirii ei neprihanite".
Faptul aducerii de catre parinti si a prezentarii Mariei in Templul din Ierusalim nu este amintit in nici unul din textele sacre canonice, in schimb este descris cu lux de amanunte in cartile apocrife, acele carti foarte vechi pe care Biserica nu le considera ca fiind inspirate de Dumnezeu, si deci nu sunt cuprinse in Biblie. Dupa aceste scrieri, prezentarea Mariei in templu s-a facut cu un fast deosebit si in timpul sederii ei acolo s-au petrecut multe fapte minunate. Parintii Mariei au promis sa o consfinteasca Domnului pe copila lor, spre a-si petrece anii copilariei in incaperile lacasului sfant, participand la serviciile zilnice de preamarire a Celui Preainalt si invatand intelepciunea Sfintelor Carti. Conform acestei promisiuni, la varsta de trei ani au condus-o la Templul din Ierusalim, insotita de un mare numar de fete care purtau cununi pe cap si lumanari aprinse in maini. Preotii templului, imbracati in vesminte sarbatoresti, au iesit in intampinarea cortegiului si, ca un semn al binecuvantarii divine, au fost auzite melodii ceresti cantate de coruri de ingeri.
Pana la intrarea in Templu, erau cincisprezece trepte, pe care Maria, desi atat de mica, le-a urcat singura, stralucind de bucurie si cu inima adancita in rugaciune. Cartile apocrife afirma ca in tot timpul cat a stat in templu, Maria s-a hranit cu o mancare nepamanteasca, adusa de ingeri, si  spre deosebire de celelalte fetite, a locuit in "Sfanta Sfintelor" (se stie ca in acest loc nu intra decat Marele Preot si numai o singura data pe an); de aici putem intelege ca scriitorii apocrifelor, in dorinta lor de a pune in lumina darurile si lucrarile dumnezeesti din viata si sufletul Mariei, au pierdut din vedere ca intelepciunea si puterea lui Dumnezeu straluceste in viata fireasca obisnuita si in legile sfinte date de El; acesta este si motivul pentru care Biserica nu le primeste in Sfanta Scriptura.
In realitate, prezentarea in Templu a copilei batranilor Ioachim si Ana s-a petrecut intr-un cadru simplu, modest, dar luminat de razele Soarelui Mantuirii intregului neam omenesc. Fecioara Maria isi daruieste lui Dumnezeu fiinta sa intreaga pentru totdeauna, oferind Tatalui Vesnic un suflet cu totul nevinovat, adevaratul Templu pe care inca de la inceputul lumii il cauta si il astepta. Pentru crestinii evlaviosi, sarbatoarea de la 21 noiembrie este un fericit prilej de a-si reinnoi hotararile si promisiunile pentru o viata sufleteasca mai adanca.